Știri

Proiect dedicat prevenţiei consumului de substanţe în rândul tinerilor

Proiectul KIT - Keep In Touch şi-a dublat numărul de participanţi. Astfel, 110 licee au fost incluse în programul acesta al Asociaţiei Zi de BINE.
05 Decembrie 2024
Știri
05 Decembrie 2024

Proiect dedicat prevenţiei consumului de substanţe în rândul tinerilor

Proiectul KIT - Keep In Touch şi-a dublat numărul de participanţi. Astfel, 110 licee au fost incluse în programul acesta al Asociaţiei Zi de BINE.


Asociaţia Zi de BINE a lansat primul modul de formare a liceenilor în cadrul proiectului KIT - Keep In Touch, un proiect de tip „peer to peer education”. Acesta este dedicat sănătăţii emoţionale şi prevenţiei consumului de substanţe în rândul tinerilor, extinzându-l la 110 elevi din şase licee bucureştene, se arată într-un comunicat de presă transmis redacţiei.

În weekendul 23-24 noiembrie a.c., liceenii au participat la primele sesiuni de formare în modulele de comunicare asertivă şi ascultare reflexivă, coordonate de o echipă de  patru psihologi şi formatori în dezvoltare personală, sub îndrumarea dr. Eugen Hriscu, psihiatru specializat în adicţii.

Patru module de pregătire intensivă

Programul este structurat pe un model de tip „peer to peer education” care include patru module de pregătire intensivă, ce vor fi livrate în următoarele luni. Următorul modul este programat pentru luna ianuarie şi va aborda tema dependenţelor.

Alături de adolescenţi participă în program şi profesori şi consilieri şcolari din cele şase licee, Colegiul Naţional Ion Creangă, Colegiul Tehnic Valter Mărăcineanu, Colegiul Naţional Şcoala Centrală, Liceul Teoretic Ion Barbu, Colegiul Naţional Matei Basarab, Liceul de Arte Plastice Nicolae Toniţa.

„Am fost foarte impresionate de integritatea şi responsabilitatea acestor copii, dar şi de vulnerabilitatea profesorilor care au discutat deschis despre provocările din fiecare liceu. Deşi iniţial plănuisem să lucrăm cu trei licee şi 60 de elevi, cererile primite ne-au convins să ne dublăm eforturile, astfel încât am început programul cu 6 licee şi 110 tineri. Avem multă treabă în acest an şcolar, însă credem că rezultatele de la finalul proiectului vor arăta că prevenţia consumului de droguri e mult mai eficientă folosind mijloace asertive şi nu coercitive”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

Provocările cu care se confruntă liceenii

Curricula programului a fost creată pe baza unor focus grupuri desfăşurate în fiecare liceu, identificând astfel principalele provocări ale elevilor, de la dependenţe precum tutun, alcool, droguri sau jocuri video, la bullying, anxietatea cauzată de presiunea şcolară, dificultăţi în relaţiile cu părinţii sau profesorii, orientarea în carieră şi gestionarea relaţiilor personale.

Proiectul include patru weekenduri de formare şi sesiuni săptămânale de supervizare şi suport la cerere, desfăşurate în cadrul Centrului Comunitar Zi de BINE, alături de un „antrenor” psiholog dedicat.

Totodată, programul include ateliere complementare axate pe dobândirea de abilităţi specifice în debate şi vorbire în public, managementul timpului, motivaţie şi depăşirea procrastinării şi multe altele. 

Florentina Ionescu 



 

abonare psihiatru.ro
Te-ar mai putea interesa
Știri

Compendiu de medicina adicţiei. Comandă-l aici!

Un nou titlu editorial MedicHub Media este la dispoziţia profesioniştilor din sănătate: „Compendiu de medicina adicţiei”, un ghid practic pentru medici de diverse specialităţi, rezidenţi, dar şi studenţi interesaţi de asisten...

Știri

INSP: măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu Metapneumovirusul uman

Florentina Ionescu

Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis recent o informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV) şi măsurile prin care populaţia poate preveni îmbolnăvirile cu acest virus.

...

Știri

Proiect amplu pentru dezvoltarea cercetării genomice în România

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, alături de alţi 19 parteneri, demarează cel mai mare proiect de dezvoltare a cercetării genomice în România – ROGEN....