Asociaţia Climato Sfera, în parteneriat cu Asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor şi prof. dr. Corina Zugravu, demarează un proiect premiat în cadrul iniţiativei IdeaLab, cu scopul promovării alimentaţiei sustenabile şi nutritive în rândul seniorilor din România.


Studiile arată ca micronutrienţii sunt frecvent deficitari în alimentaţia modernă, iar acest lucru se manifestă cu o amploare mai mare la seniori. În acelaşi timp, producţia alimentară contribuie la 26% dintre emisiile cu efect de seră la nivel global, se arată într-un comunicat.

Obiectivul Climato Sfera este de a aduce alimente nutritive şi cu amprentă de carbon redusă către seniorii beneficiari ai programelor asociaţiei Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor. În această fază pilot, proiectul va fi implementat în Bucureşti, cu ambiţia de a fi extins ulterior în toată ţara.

Lansarea campaniei a avut loc vineri, 7 aprilie, la Centrul de Socializare Niciodată Singur, cu 25 de vârstnici într-un atelier colaborativ. Prof. dr. Corina Zugravu, medic nutriţionist, a prezentat sfaturi practice pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii prin alimentaţie. În a doua parte, vârstnicii au degustat mai multe preparate cu alimente selectate special pentru profilul lor nutriţional.

Pe 28 aprilie, al doilea atelier va familiariza vârstnicii cu reţete pentru alimentele selectate. La sfârşitul atelierului, fiecare participant va primi un pachet cu alimente şi un ghid pentru pregătirea reţetelor.

„Provocarea noastră principală este ca, până la final, seniorii să se împrietenească cu alimentele nutritive şi sustenabile, care pot fi uneori un pic mai neobişnuite precum: drojdia nutriţională,  seminţele de chia sau amarantul”, a declarat Romain Couderc membru fondator al asociaţiei Climato Sfera. „Niciodată Singur, care are o experienţă deosebită în a relaţiona cu vârstnicii, va fi un mare ajutor”, a adăugat el.

Fiindcă nutriţia este o componentă cheie a sănătăţii şi calităţii vieţii lor, pachetele cu alimente vor fi bogate în micronutrienţii care tind să le lipsească seniorilor şi vor fi oferite timp de 3 luni, la finalul fiecărei luni calendaristice, se arată în comunicat. Selecţia alimentelor este făcută cu Corina Zugravu pentru partea nutriţională, împreună cu specialiştii de la Climato Sfera, pentru a asigura o amprentă de carbon scăzută.





Alergologia