Synevo România raportează rezultate încurajatoare în utilizarea realităţii virtuale (VR) pentru diminuarea fricii de ace şi a senzaţiei de durere la copii. Este primul furnizor de servicii de diagnostic de laborator care a utilizat această tehnologie pentru recoltarea de probe biologice.


Synevo anunţă rezultatele unei serii de studii despre beneficiile utilizării realităţii virtuale (Virtual Reality, VR) în facilitarea realizării procedurilor medicale la copii, se arată într-un comunicat.

În premieră pentru piaţa locală, furnizorul de servicii de diagnostic de laborator a derulat, în 2021, în zece centre de recoltare, un proiect pilot în care a folosit tehnologia VR, pentru facilitarea recoltării de probe biologice la copii. Proiectul VR Kids a permis sincronizarea paşilor parcurşi de asistente în timpul recoltării, cu o animaţie care transpune copilul într-un mediu virtual, captivant şi interactiv.

Studiile Synevo care au precedat lansarea soluţiei s-au întins pe parcursul a doi ani şi au implicat peste 140 de copii, părinţi şi asistente medicale.

„Synevo este prima companie din România care a utilizat această tehnologie pentru recoltarea de probe biologice. Proiectul a avut la bază dorinţa de a veni în sprijinul pacienţilor copii pentru depăşirea fricii de ace, fenomen comun la această categorie”, se mai arată în comunicat.

Studiile au evidenţiat o diferenţă între modul în care este percepută durerea de copii în cazul recoltării tradiţionale comparativ cu situaţiile în care procedura a fost intermediată de instrumente de realitate virtuală. Astfel, datele Synevo arată o experienţă cu 36% mai puţin dureroasă la copiii care au folosit VR şi o frică de ace redusă cu 55%.

„Recoltarea cu realitate virtuală s-a dovedit cea mai eficientă strategie de distragere a atenţiei, cu implicaţii directe în reducerea durerii resimţite de copii. Astfel, întreaga experienţă a recoltării capătă noi valenţe pozitive, iar repetarea acesteia, destul de comună în cazul bolilor cronice, nu este privită cu acelaşi nivel de anxietate. Tehnologia poate juca un rol cheie în promovarea medicinei profilactice, încă de la vârste fragede”, a declarat Carmen Soare, director de marketing Synevo România.

Procesul de recoltare cu VR a schimbat experienţa copiilor, sentimentele de curiozitate şi entuziasm luând locul celor de frică şi anxietate. Amintirea recoltării a rămas ancorată în emoţii pozitive, imersarea în universul VR având un efect analgezic.

„Procesul de recoltare cu VR permite copilului să simtă un plus de control în proces, oferindu-i ocazia să ia decizii, începând chiar cu decizia de a folosi sau nu opţiunea VR”, a declarat Oana Popa Rengle, director general Anamnesis, compania care a coordonat studiile de cercetare calitativă.

„Abordarea s-a concentrat, în primul rând, pe identificarea nevoilor micilor pacienţi, a părinţilor şi personalului medical, soluţia tehnologică fiind dezvoltată pe baza acestor date”, a adăugat Oana Popa Rengle.

Recoltarea cu VR poate avea beneficii şi în rândul pacienţilor pediatrici cronici, care necesită vizite frecvente în centrele de recoltare.

Proiectul VR Kids este disponibil deja în doisprezece centre de recoltare Synevo din oraşele Bucureşti, Arad, Ploieşti, Braşov, Bacău, Sibiu, Cluj, Timişoara, Constanţa, Galaţi şi Iaşi. Acestea sunt dotate cu echipamente speciale, respectiv ochelari VR, monitor şi o unitate centrală. 

„Tehnologia este recomandată copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani, care au atracţie faţă de jocuri şi preferă distragerea atenţiei de la puncţionarea propriu-zisă. Procedura nu este indicată copiilor cu probleme de vedere sau celor cu vârsta mai mică de 5 ani, deoarece aceştia au încă nevoie de contactul cu părintele, iar atenţia într-o animaţie nu poate fi captată decât pentru o perioadă scurtă de timp”, se mai arată în comunicat.

Peste 200.000 de copii trec anual pragul centrelor de recoltare Synevo din ţară.

 

 

Pediatru