Deputatul Tamara Ciofu a înaintat Guvernului propunerea de modificare a cadrului legislativ pentru a extinde dreptul de asigurat al absolvenților de medicină până la data susținerii testului pentru rezidențiat și afișării rezultatelor finale.

Conform propunerii legislative, studenţii care nu reușesc să intre la rezidențiat își vor pierde calitatea de asigurat medical până în momentul în care se vor angaja sau până când decid să își plătească singuri cheltuielile pentru asigurările de sănătate.

„În opinia mea nu este normal ca acești medici tineri care sunt în perioada de formare profesională să nu mai beneficieze de servicii de sănătate din partea statului. Până la data desfășurării rezidențiatului, tinerii care doresc să se profesionalizeze într-o specialitate medicală sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi, de a suferi un accident sau cei cronici de a nu beneficia de tratament. În această situație în care nu mai figurează ca asigurați în evidențele caselor de asigurări de sănătate nu vor avea acces la medicamente sau la internare în unități sanitare pentru a beneficia de tratament medical de specialitate. Cred că dacă vrem să ne păstrăm medicii tineri în România pentru a nu mai exista probleme în special în spitalele din mediul rural, trebuie să le acordăm toate condițiile necesare viitorilor specialiști din sistemul sanitar din țara noastră', declară deputatul Tamara Ciofu.