Unui bărbat din Franţa diagnosticat, în urmă cu 40 de ani, cu retinopatie pigmentară, i-a fost redată parţial vederea, cu ajutorul unei terapii care foloseşte proteine fotosensibile extrase din alge.


Retinopatia pigmentară este o boală neurodegenerativă, care duce la pierderea fotoreceptorilor şi, în timp, la pierderea vederii.

În acest caz specific, prezentat în publicaţia Nature Medicine şi preluat de BBC, s-a folosit o tehnică nouă, numită optogenetică, care foloseşte proteinele pentru a controla celulele din spatele ochiului.

Există cercetări în curs şi pentru utilizarea optogeneticii în cazul pacienţilor cu Boala Parkinson sau pentru cei care se recuperează după un atac vascular cerebral.

În cazul pacientului nevăzător, s-au folosit proteine produse de alge, numite ChR2, care îşi schimbă comportamentul sub acţiunea luminii. Informaţia genetică a fost transferată de la alge la celulele din straturile profunde ale retinei. Sub acţiunea luminii, celulele au trimis semnale electrice la creier.

Cum celulele nu reacţionează decât la lumina galbenă, pacientul a primit o pereche de ochelari speciali, dotaţi cu cameră video în faţă şi cu un proiector în spate. Sistemul a avut rolul de a captura ceea ce întâmplă în viaţa reală şi de a proiecta, în spatele ochiului, o versiune redată în lungimea de undă potrivită.

Adaptarea ochiului şi a creierului la noul limbaj vizual a durat luni de zile, arată BBC.

Pacientul, care trăieşte în Bretania, a ştiut că poate vedea când şi-a dat seama că percepe dungile albe ale unei treceri de pietoni.

 

Psihiatru (2)