Din data de 30 iunie a.c., peste 250 de pompieri sunt la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral. Tehnica specifică de intervenţie - ambarcaţiuni, ambulanţe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, şenilate - susţine misiunile orientate spre siguranţa celor care au ales să-şi petreacă timpul liber la mare.


În prima lună de la operaţionalizarea punctelor de prim ajutor ale pompierilor, 1.147 persoane aflate în dificultate au fost asistate medical, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Dintre aceste persoane, 314 au fost asistate la corturile amplasate pe plajă, 831 de către echipajele care au încadrat ambulanţele SMURD din punctele de prim-ajutor şi alte două persoane - de pompierii din punctele temporare de stingere.

Cele mai multe persoane asistate medical s-au adresat echipajelor din staţiunea Eforie Nord – 225, dintre care 94 au fost transportate la spital, urmată de staţiunea Costineşti – 208, dintre care 96 au fost transportate la spital, Vama Veche – 163, dintre care 89 transportate la spital, Năvodari – 151, dintre care 76 transportate la spital, Mamaia – 149, dintre care 97 transportate la spital, Saturn – 142, dintre care 91 transportate la spital, Techirghiol – 90 persoane asistate medical, 43 dintre acestea fiind, ulterior, transportate la spital şi Corbu – 17, dintre care 7 persoane au necesitat transportul la spital, iar alte două persoane au primit asistenţă medicală din partea echipajului ce deserveşte punctul temporar de stingere Crucea.

„Salvatorii care au încadrat şenilatele existente pe litoral au desfăşurat 36 misiuni destinate transportului persoanelor cu diferite afecţiuni medicale în punctele de prim ajutor de pe plaje sau la ambulanţe, în vederea preluării şi transportării acestora către unităţile spitaliceşti. De asemenea, în perioada de referinţă, colegii noştri au recuperat din mediul acvatic 13 persoane”, se mai arată în comunicat.

Pe linie preventivă, în luna iulie a.c., inspectorii de prevenire au participat la acţiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiştilor.

Proiectul, lansat la iniţiativa Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în anul 2016, urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a turiştilor, în zonele cu afluenţă mare de persoane din  judeţul Constanţa, în data de 30 iunie a.c. au fost operaţionalizate 25 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:

  • 11 puncte de stingere a incendiilor, în localităţile Urluia/Adamclisi, Crucea, Băneasa, Valea Dacilor, Ovidiu, Valu lui Traian, Staţiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Vama Veche; acestea sunt încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă;
  • 8 puncte de prim ajutor, în localităţile Corbu, Mamaia Nord /Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn-Venus şi Vama Veche; acestea sunt dotate cu corturi, ambulanţe şi şenilate;
  • 6 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu şi Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Lacul Techirghiol şi Portul turistic Mangalia; acestea sunt încadrate fiecare cu o ambarcaţiune.

O atenţie deosebită este acordată şi eficientizării misiunilor de răspuns la situaţii ce pot apărea pe autostrada A2. În fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situaţii de urgenţă (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din cadrul ISU Călăraşi, ISU Ialomiţa şi ISU Bucureşti-Ilfov.

 


Psihiatru (2)