În săptămâna de dinaintea începerii şcolii, în provincia Québec din Canada, numărul de cazuri COVID-19 la tinerii cu vârste sub 20 de ani a fost de zece ori mai ridicat ca în perioada similară a anului trecut. Situaţia, prezentată de Institutul naţional de sănătate publică din Québec (INSPQ), ar fi cauzată de răspândirea variantei Delta a coronavirusului, consideră experţii.


Anul trecut, în săptămâna care preceda începutul anului şcolar, se raportau doar 92 de cazuri COVID-19 la tinerii de până-n 19 ani, arată publicaţia Le Journal de Montréal, preluând statistici ale INSPQ. În săptămâna 15-22 august de anul acesta, 995 de cazuri au fost recenzate pentru aceeaşi grupă de vârstă. Acestea reprezentau 32,1% din totalul cazurilor înregistrate în provincia Québec.

Roxane Borgès Da Silva, profesoară la şcoala de sănătate publică din cadrul Universităţii din Montréal, crede chiar că numărul de cazuri este subestimat.

Pediatrul Caroline Quach, citat de Le Journal de Montréal, reaminteşte că majoritatea copiilor din grupa de vârstă 0-12 ani nu sunt vaccinaţi. Medicul remarcă şi faptul că, în ciuda numărului mare de îmbolnăviri în rândul tinerilor, nu sunt mulţi spitalizaţi.

Debutul anului şcolar şi contactele sociale sporite vor echivala cu o creştere importantă a cazurilor de îmbolnăvire în rândul tinerilor, mai crede dr. Quach. Domnia sa speră că situaţia din Canada să fie diferită de cea care se înregistrează la ora actuală în Statele Unite, mai ales în sud. Acolo, terapiile intensive pediatrice au atins un vârf, posibil din cauza problemelor de sănătate specifice – astm cronic, obezitate -  de care suferă micii americani.


Pediatru