Statul român trebuie să facă eforturi concertate pentru promovarea şi implementarea unor politici privind asigurarea accesului la servicii medicale, pentru diagnosticare precoce, dar şi pentru tratament adecvat, relevă un raport al Avocatului Poporului privind accesul la servicii medicale.


„Odată cu pandemia COVID-19, această situaţie s-a agravat, iar în prezent, printr-o analiză retrospectivă, putem identifica o serie de deficienţe ale sistemului medical care l-au împiedicat să funcţioneze adecvat”, se arată în raportul ce reuneşte aspecte observate în sistemul de sănătate în perioada 2018-2022.

Potrivit adjunctului Avocatului Poporului, Zsolt Molnar, citat de Agerpres, unele probleme de sistem se menţin din 2018.

„Pandemia a accentuat unele probleme de sistem. (...) Am considerat oportun să facem o radiografie a sistemului şi să trimitem acest raport decidenţilor. Propunerile noastre se referă la armonizarea legislaţiei. (...) O problemă este deficienţa de aplicare a regulamentelor şi a procedurilor specifice. (...) Sunt şi probleme de infrastructură şi am făcut câteva propuneri pentru facilitarea investiţiilor în acest domeniu, pentru achiziţia de salvări, pentru că acolo este un blocaj care ţine de câţiva ani. (...) În ceea ce priveşte renovarea spitalelor, cred că avem iarăşi o problemă de legislaţie în ceea ce priveşte investiţiile făcute în clădiri istorice, care, în unele cazuri, sunt chiar monumente istorice. Deci există o sumedenie de probleme şi raportul nostru încearcă să găsească câte o soluţie pentru fiecare dintre acestea”, a afirmat Zsolt Molnar.

El a precizat că a trimis acest raport, ce reuneşte aspecte observate în sistemul de sănătate în perioada 2018-2022, către premier, Ministerul Sănătăţii, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor şi către reprezentanţii comisiilor de sănătate din Parlament.

„Sperăm ca specialiştii din aceste instituţii să aprofundeze anumite aspecte. (...) Avocatul Poporului este în primul rând o instituţie de mediere şi ne asumăm rolul de a transmite mesaje către decidenţi, de a transmite bunele practici din alte alte ţări (...) Ceea ce ne-am propus prin acest raport este să începem un dialog, să luăm problemele una câte una şi prin această activitate de mediere în care o avem competenţă putem să influenţăm decidenţii”, a spus Zsolt Molnar.

Printre propunerile avansate în raport se numără suplimentarea de posturi în domeniul hematologiei, creşterea capacităţii de colectare de plasmă, elaborarea unei strategii naţionale pentru fracţionarea plasmei, înfiinţarea cabinetelor pentru asistenţă stomatologică de urgenţă în cadrul unităţilor de primiri urgenţe ale spitalelor din fiecare judeţ şi din Municipiul Bucureşti, pentru acordarea asistenţei stomatologice de urgenţă, implementarea navigatorului de pacienţi în spitale, introducerea endometriozei în Programul Naţional de Sănătate, acordarea unui sprijin financiar dedicat fertilizării in vitro, simplificarea accesului la tratamentul adecvat, inclusiv cu substanţe stupefiante şi psihotrope în baza prescripţiei, în regim compensat.

Alte propuneri vizează screeningul pentru depistarea bolilor cardiovasculare la persoanele de peste 40 de ani, luarea de măsuri disciplinare mai ferme şi mai rapide faţă de personalul medical cu atitudini nepotrivite faţă de pacienţi şi/sau aparţinători, funcţionalizarea sistemului electronic de raportare a stocurilor de medicamente.

 



Ginecologia (1)