Pandemia de COVID-19 a impulsionat afacerile cu produse contrafăcute, atenţionează un raport prezentat luni de Oficiul Uniunii Europene pentru proprietate intelectuală (EUIPO) împreună cu Europol.


Reţelele de infractori s-au adaptat rapid la noile oportunităţi şi la cererea de noi produse, rezultate din pandemie, a constatat raportul, citat de dpa şi Agerpres. Au fost date ca exemplu măştile şi alte echipamente de protecţie sanitară.

Producţia de bunuri de calitate slabă şi uneori periculoase, în interiorul UE, a crescut substanţial, a mai constat raportul. Creşterea a fost reflectată în numărul mai mare de bunuri cu ambalaje false şi componente preliminare pentru falsuri, confiscate la graniţele Uniunii Europene.

Contrafacerile de bunuri sunt un potenţial pericol atât pentru sănătatea consumatorilor, cât şi pentru companiile cu activitate legală, a subliniat directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau.

Raportul a mai arătat că producătorii de falsuri recurg în tot mai mare măsură la internet pentru a obţine materialele necesare şi pentru a-şi vinde apoi produsele.

În 2020, autorităţile UE au confiscat 66 de milioane de produse considerate falsuri.

 



Psihiatru (2)