Alături de alte organizaţii active în domeniu la nivel internaţional, Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale - RASCI marchează, între 15 şi 21 noiembrie, Săptămâna îngrijirii personale. Demersul e menit să sublinieze importanţa informării corecte şi a responsabilizării oamenilor cu privire la gestionarea propriei stări de sănătate.


Săptămâna îngrijirii personale, o iniţiativă desfăşurată la nivel european, combină iniţiativele locale cu prezenţa digitală şi dialogul politic cu sfaturile practice, oferind o platformă comună pentru profesionişti care îşi propun să contribuie la dezvoltarea unui viitor al sănătăţii sustenabil, se arată într-un comunicat.

Îngrijirea personală presupune recunoaşterea simptomelor unei afecţiuni şi necesitatea implicării unui profesionist din domeniul sănătăţii, pentru a rezolva problema. Îngrijirea personală include şi automedicaţia raţională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor.

Potrivit unui studiu efectuat în 2020, în 10 ţări europene, 80% din cetăţenii europeni acceptă că este responsabilitatea lor să-şi gestioneze propria sănătate şi sunt dispuşi să facă acest lucru.

Impulsionaţi de un interes tot mai mare pentru bunăstarea personală şi cu un acces din ce în ce mai uşor la informaţie, ca urmare a progresului înregistrat de tehnologiile digitale, cetăţenii europeni sunt dornici să preia controlul asupra propriei sănătăţi, recunoscând multiplele beneficii ale îngrijirii de sine, de la menţinerea sau îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii, până la o mai bună prevenţie şi gestionarea mai uşoară a afecţiunilor minore.

Dintre persoanele chestionate, 58% din europeni au acces la o farmacie nu mai departe de 5 minute de casă, ceea ce subliniază „nu doar accesibilitatea îngrijirii personale şi potenţialul acesteia de a contribui la reducerea poverii la nivelul sistemului de sănătate, ci şi nevoia de a investi mai mult în alfabetizarea în domeniul sănătăţii pentru a stimula îngrijirea personală şi automedicaţia responsabile”.

„În contextul pandemiei COVID-19, a fost încurajator să vedem importanţa crescută pe care mulţi oameni o acordă acum îngrijirii propriei sănătăţi. Am dori să valorificăm această conştientizare sporită făcând mai mult pentru a îmbunătăţi cunoştinţele în domeniul sănătăţii şi pentru a le da oamenilor puterea să-şi gestioneze sănătatea zi de zi cu încredere”, a declarat Diana Mereu, director executiv RASCI. „În vremuri de incertitudine şi ştiri false, este responsabilitatea noastră să oferim îndrumări şi claritate pacienţilor şi consumatorilor. Dacă dorim să depăşim dezinformarea şi să contribuim la îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate, trebuie să oferim oamenilor informaţii accesibile, folosind canalul potrivit, la momentul potrivit, astfel încât aceştia să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză”.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripţie medicală, suplimente alimentare şi dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susţine administrarea responsabilă şi avizată a acestor categorii de produse prin informarea corectă şi educarea consumatorilor din România.

 

Farmacist