În cursul săptămânii trecute, în localitatea Râşnov, mai multe persoane s-au plâns de fenomene digestive deranjante - de la vărsături şi greaţă la durere abdominală şi scaune diareice - şi au solicitat consult medical. Cea mai probabilă cauză este infecţia cu norovirus, consideră Direcţia de Sănătate Publică Braşov.


Dintre cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 s-au prezentat la unităţi spitaliceşti, iar un caz a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună. Este vorba de un copil în vârstă de 5 ani la care s-a identificat, în materiile fecale, norovirus G2, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Braşov. Evoluţia celorlalţi pacienţi este favortabilă.

„În cazul unui alt copil, s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov”, se mai arată în comunicatul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Braşov

Norovirusul se transmite extrem de rapid, se mai arată în document. Expunerea la numai 18 particule de virus poate duce la infectare, comparativ cu circa 1.000 de particule, în cazul gripei.

Transmiterea se face prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă.  

„Pericolul de infectare cu norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate”, se mai arată în comunicat.

„Recomandăm populaţiei să respecte măsurile de igienă a alimentaţiei, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor şi a legumelor, dezinfecţia suprafeţelor, în special cu soluţii care conţin clor, precum şi consumarea apei îmbuteliate şi a alimentelor predominant preparate termic”, se mai spune în comunicat.

Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare.


Pediatru