Societatea Naţională de Medicina Familiei a reacţionat la anunţul Ministerului Sănătăţii, privind distribuirea pastilelor de iodură de potasiu prin cabinetele de medicina de familie, considerând că acest demers ar prejudicia în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă.


„Urmărim cu îngrijorare, ca medici şi cetăţeni, evenimentele internaţionale care ne pot pune viaţa în pericol”, se arată într-o adresă către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. „Ne-am implicat şi ne implicăm în gestionarea pandemiei de COVID-19, ne implicăm în asigurarea nevoilor sanitare (şi nu numai) ale refugiaţilor din Ucraina”, se spune în documentul semnat de dr. Dina Mergeani, preşedinte al Asociaţiei Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală.

Dacă, înainte de pandemie, medicii de familie se confruntau cu problema automedicaţiei, în special a celei cu antibiotice, odată cu pandemia această chestiune s-a agravat.

„Înţelegem ideea de a pregăti populaţia pentru un eventual dezastru nuclear, dar avem obligaţia morală şi profesională să atragem atenţia asupra faptului că un astfel de demers poate constitui un mare pericol pentru o populaţie cu un nivel de educaţie sanitară scăzut, o populaţie care se confruntă cu subdiagnosticarea oricărui tip de afecţiune (...). În condiţiile în care iodura de potasiu are multiple contraindicaţii şi nu ne putem baza pe un comportament responsabil în ceea ce priveşte autoadministrarea acesteia, considerăm ca distribuirea iodurii de potasiu să se se facă de către instituţii ale statului desemnate în mod responsabil, în zonele afectate, doar în cazul apariţiei unui accident nuclear”.

Condiţionarea distribuirii de către medicii de familie ar crea haos în populaţie, consideră reprezentanţii medicilor de familie. „Ar fi prejudiciată în mod semnificativ activitatea medicală propriu-zisă a medicilor prin aglomeraţia creată, prin partea birocratică aferentă distribuirii şi prin nemulţumirile legate de faptul că doar anumite categorii de cetăţeni beneficiază de astfel  de medicaţie. Poate mai  puţin important pentru decidenţi, dar unii pacienţi dintr-o zonă afectată pot  avea medicul  de familie la sute de kilometri. În plus, până în momentul accidentului, o bună parte din iodura de potasiu ar fi tranzacţionată pe piaţa neagră”, se mai spune în document.

Decizia de a distribui iodură de potasiu în mod preventiv este una riscantă, consideră reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. „Ne dorim ca deciziile să fie luate având la bază criterii medicale adaptate realităţii româneşti şi în concordanţă cu normele de prevenire şi intervenţie existente actual pentru situaţiile de urgenţă nucleară şi radiologică”, se subliniază în document.




Alergologia