Dr. Sonia Fertsch a fost unul dintre invitații de onoare ai Zilelor Institutului Oncologic București, ediția 2017. Medic rezident în departamentul de chirurgie plastică al spitalului Sana Gerresheim din Düsseldorf, Germania, dr. Fertsch le-a prezentat medicilor români tehnica de reconstrucție mamară cu lambou diep (deep inferior epigastric perforators), care constă în recoltarea de țesut adipos din regiunea abdomenului inferior și utilizarea lui pentru modelarea noului sân.

„E important, cel mai important ca cei tineri să fie mult mai buni decât suntem noi”, preciza prof. dr. Alexandru Blidaru în cadrul evenimentului Zilele IOB. „Și, de aceea, am adus-o pe Sonia aici, să ne învețe. Mi se pare fantastic, din punct de vedere chirurgical, ce fac în Germania.”

 

MedicHub: Cum selectați porţiunea de abdomen pe care folosiți pentru reconstrucția sânului?

Dr. Sonia Fertsch: Când o pacientă vine la noi, efectuăm întâi o angiografiei a abdomenului prin computer tomograf ca să vedem vasele de sânge. Poate unele paciente au născut prin cezariană, au avut intervenții laparoscopice sau alte operații în zona abdomenului și trebuie să vedem dacă vasele de sânge au fost perforate sau nu. Dacă sunt intacte, putem continua și recolta acest țesut adipos și vasele de sânge aferente. Pentru că, în cazul lamboului diep, recoltăm o întreagă porțiune de țesut adipos cu tot cu propria vasculatură.

 

De cât timp utilizați această tehnică de reconstrucţie a sânului în Germania?

Eu sunt nou-venită în domeniu, dar lucrez cu profesorul Christoph Andree, care are peste 20 de ani de experiență în tehnica de reconstrucție a sânului cu țesut autolog (propriu).

 

Câte operaţii de reconstrucţie cu lambouri diep efectuaţi în spitalul Sana Gerresheim din Düsseldorf?

Aproximativ 300 de intervenții pe an.

 

De ce aleg femeile această tehnică de reconstrucţie a sânului în detrimentul clasicului implant mamar?

De exemplu, în cazul pacientelor care au făcut radioterapie, țesutul sânului este alterat, nu mai este ca un țesut normal. Și putem încerca să refacem sânul cu ajutorul unui implant mamar, dar aceste paciente prezintă un risc de contracție capsulara cu 50% mai ridicat. Contracția capsulară are loc atunci când corpul nostru percepe implantul ca pe un corp străin și formează o capsulă în jurul lui, practic, ca să ne protejeze de acest element străin. De obicei, sânul se deplasează un pic în sus și în lateral și își schimbă consistență, este ca o piatră care apasă pe peretele toracic și poate fi foarte dureros pentru pacient. Deci, când există un risc crescut de contracție capsulară, după radioterapie și un implant mamar anterior, sfătuim imediat pacienta să ia în considerare reconstrucția mamară cu lambouri proprii.

 

Aţi menţionat în prezentarea dvs că nu este ușor de realizat forma „perfectă” a sânului folosind ţesut autolog. Spuneaţi că este ca și cum ai sculpta, într-o oarecare măsură. Ce abilităţi trebuie să aibă un chirurg plastician ca să efectueze acest tip de reconstrucţie mamară?

Ar trebui să ai un anumit simț estetic, bineînțeles. După cum spune mentorul meu, profesorul Andree, procesul începe cu reconstrucția, dar finalul trebuie să fie unul estetic. Nu trebuie să pierdem asta din vedere. Da, reconstruim sânul, dar scopul final este îmbunătățirea calității vieții. Și calitatea vieții unei femei nu o sa fie îmbunătățită dacă îi înlocuim sânul cu o minge. Deci, rezultatul final trebuie să arate bine, trebuie să avem mereu în vedere acest aspect.

 

Este reconstrucția mamară cu ţesut propriu mai ieftină din moment ce nu mai există costul implantului?

 Nu, nu este mai ieftină. Dar în Germania, cel puțin, acest tip de intervenție este acoperit de casa de asigurări, masectomia de asemenea. Dacă prima dată s-a efectuat un implant mamar și pacienta a suferit o contracție capsulară și implantul a fost scos, atunci această intervenție este acoperită de asigurarea medicală. Ce poți face apoi? Din moment ce pacienta a dezvoltat deja o contracție capsulară, e aproape imposibil să îi pui un al doilea implant mamar pentru că sunt șanse de 99% să se producă o construcție capsulară și a doua oară. Pielea va deveni din ce în ce mai subțire și s-ar putea ca în final să ai un rezultat dezastruos. Deci, această intervenție, extirparea capsulei și reconstruția sânului cu țesut autolog, este acoperită de casa de asigurări.

 

Este mai costisitoare această nouă tehnică de reconstrucţie și pentru că necesită mai mulţi medici în sala de operaţie?

Intervenția este cam de 5 ori mai costisitoare în comparație cu reconstrucția cu implant mamar, da, și pentru că este nevoie de 3-4 oameni în sala de operații. De asemenea, trebuie să lucrezi sub microscop pentru a realiza anastomoza microchirurgicală, care constă în coaserea vaselor de sânge sub microscop, vase extrem de mici cu diametrul între 1 și 2 mm. Apoi, pacientul trebuie să stea în spital, sub monitorizare, pentru o noapte.

 

Sunt paciente care aleg din start reconstrucţia mamară cu lambouri?

Da, sunt paciente care nu își doresc un implant, nu vor ceva străin în corpul lor. Când vine vorba de timpul de recuperare, pacientele stau în spital 7 zile, apoi pot merge acasă. Trebuie să aibă mare grijă în primele 6 săptămâni pentru că, pe lângă reconstrucția sânului, realizăm practic și o abdominoplastie, ceea ce le bucură pe unele femei.
 

Este un dublu câștig.

Da, este o situație win-win, după cum se spune. Iei țesut dintr-o zonă și îl plasezi în alta. Dar, bineînțeles, din cauza abdonimoplastiei, pacientele nu pot ridica greutăți în primele 6 săptămâni și nu pot face sport. După cum le spun pacienților glumind: „Să nu mergeți în Himalaya și nu vă bagați la un meci de baschet.” Deci, pacientele trebuie să aibă grijă în primele 6 săptămâni, apoi pot face orice doresc. Am avut paciente care, după 6 săptămâni, ne trimiteau fotografii de la ski sau călărie.

 

Care sunt complicaţiile majore ce pot apărea în cazul reconstrucţiei cu lambouri diep?

Cel mai grav ar fi pierderea lamboului. Din fericire, la clinica noastră, efectuăm astfel de intervenții în fiecare zi din fiecare săptămână a anului, deci experiența vorbește de la sine și rata de apariție a complicațiilor este foarte redusă. Foarte rar corpul pacientei a avut o reacție adversă și am pierdut lamboul, dar foarte rar, 1% din cazuri.