Un pacient care a fost testat pozitiv cu COVID-19 timp de 16 luni, până la moartea lui, reprezintă cazul cu cea mai îndelungată infecţie cu SARS-CoV-2, arată un studiu dedicat evoluţiei virusului la persoane imunodeprimate.


Pacientul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost testat pozitiv pentru prima dată la jumătatea anului 2020 şi prezenta probleme respiratorii, informează AFP şi Agerpres. El a continuat să iasă pozitiv la toate testele efectuate (aproximativ 45) până la moartea lui, survenită la 505 zile după diagnosticare, a anunţat vineri Gaia Nebbia, coautoare a studiului.

Acesta este cel mai îndelungat caz de îmbolnăvire cu COVID-19, arată un comunicat publicat de organizatorii Congresului european pentru microbiologie şi boli infecţioase, care se desfăşoară la Lisabona.

Studiul, realizat de cercetători de la King’s College din Londra şi de la spitalul londonez Guy’s and St. Thomas, a analizat, între martie 2020 şi decembrie 2021, cazurile a nouă pacienţi imunodeprimaţi care prezentau o infecţie acută cu SARS-CoV-2.

Toţi au ieşit pozitiv timp de cel puţin opt săptămâni, iar doi dintre ei au rămas infectaţi mai mult de un an. Dintre cei nouă pacienţi, patru au murit şi patru s-au vindecat.

„Pacienţii imunodeprimaţi, cu o infecţie persistentă, au puţine şanse de supravieţuire, iar noi strategii de tratamente sunt necesare în mod urgent”, a declarat Gaia Nebbia.

Studiul viza studierea mutaţiilor virusului SARS-CoV-2 la pacienţii infectaţi timp de mai multe luni. La unul dintre bolnavi, virusul era purtător al unui număr de 10 mutaţii apărute separat, în cadrul mai multor variante majore - Alfa, Gama şi Omicron.

„Am vrut să caracterizăm evoluţia virală la aceşti indivizi care pot acumula mutaţii pe parcursul infecţiei lor persistente. Este una dintre ipotezele analizate pentru a explica apariţia variantelor”, a explicat Gaia Nebbia. Ea a subliniat că mutaţii ale virusului au fost observate la cinci dintre cei nouă bolnavi.


 

ORL