În prezent, 57 de mii de români sunt înscrişi în Registrul Donatorilor de Celule Stem, deşi medicii specialişti spun că ar fi nevoie de 1 milion de înscrişi pentru ca fiecare bolnav din ţara noastră, care necesită un astfel de transplant, să îşi găsească într-un timp scurt un donator.

„Campania “Donează o şansă la viaţă” reprezintă o nouă speranţă de vindecare pentru pacienţii care necesită transplant de celule stem hematopoietice. 57 de mii de români merită tot respectul nostru pentru decizia de a se înscrie în Registrul donatorilor de celule stem, oferind astfel o şansă  pacienţilor a căror viaţă depinde de gestul lor. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate, acum intenţionăm să implementăm un sistem în care  înscrierea să se realizeze online, lucru care va duce cu siguranţă la creşterea numărului celor înscrişi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor care se serbează în fiecare an în luna septembrie, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat astăzi campania de înscriere on-line „Donează o şansă la viaţă”. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, se poate înscrie de acasă. În filmuleţul educativ care poate fi descărcat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro se explică ce trebuie să ştie şi cum poate deveni cineva donator în aşteptarea şansei de a salva o viaţă.

Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, ridicând astfel la 57 de mii numărul celor înregistraţi în România. De la înfiinţarea Registrului Naţional de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, 187 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi, dintre care doar şapte pacienţi au reuşit să găsească donatori compatibili din România. În prezent, 43 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.

La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulţi dintre aceştia pot fi vindecaţi prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puţin de 30% dintre pacienţi au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura şansă la viată fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

Registrul Naţional este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulţi donatori înregistraţi, cu atât cresc şansele unui bolnav de a-şi găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de ţări numără împreună aproape 34 de milioane de potenţiali donatori. Fiecare dintre aceştia reprezintă o şansă la viaţă pentru pacienţii din întreaga lume.

Campania „Donează o şansă la viaţă!” este susţinută de Ministerul Sănătăţii în cadrul programului naţional de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice şi centrale”.

Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice şi campania ”Donează o şansă la viaţă!” şi cum poţi deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro şi pe site-ul AMDM www.wmdd.org.