În 1993, neurologul american Camilo Gomez a făcut faimoasă expresia „Time is brain”, care rezuma principiul de bază în tratarea cazurilor de AVC - cu cât medicii intervin mai rapid, cu atât cresc şansele de recuperare. Această regulă nu mai poate fi aplicată fix ca acum 25 de ani, explică dr. Gomez în ultima sa lucrare, publicată în numărul de august al Jurnalului de Boli Cerebrovasculare şi AVC.

Este în continuare valabil că intervenţia rapidă creşte şansele de recuperare şi previne vătămarea a unui ţesut şi mai mare. Totuşi, dr Gomez explică în noul său raport că pacienţii sunt diferiţi şi timpul trecut de la primele semne de AVC şi până la administrarea tratamentului poate avea efecte, de asemenea, diferite. Efectele depind, de asemenea, de tiparul circulaţiei sangvine la nivel cerebral, nu doar de rapiditatea cu care se intervine în tratarea AVC-ului.

„Este evident că efectul timpului asupra procesului ischemic este relativ şi depinde de la pacient la pacient.”, scrie dr. Gomez, 85% din AVC-uri sunt ischemice, cauzate de blocarea fluxului sangvin de un cheg de sânge.

Timpul nu este singurul factor important

Dr. Gomez a subliniază că nu ar trebui să existe o singură regulă strictă când vine vorba de tratarea pacienţilor cu AVC, deoarece fiecare pacient este diferit. Timpul nu este singurul factor important de luat în considerare, spune dr. Gomez, ci şi tiparul circulaţiei sangvine la nivel cerebral.

În ultimul său proiect, dr. Gomez a utilizat modularea computerizată pentru a identifica 4 tipuri de AVC-uri ischemice, în funcţie de circulaţia colaterală.

„Nu mai putem spune că timpul de intervenţie este o paradigmă absolută în tratarea AVC-ului. Avem din ce în ce mai multe dovezi că există multe variabile legate de ţesutul afectat de AVC, date, în mare parte, de efectele benefice pe care le poate avea o bună circulaţie colaterală”, explică dr. Gomez.

 

Sursa: ScienceDaily