Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a participat, pe data de 14 martie, la reuniunea Consiliului ministerial formal „Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor” (EPSCO), care se desfăşoară la Bruxelles.


Pe agenda miniştrilor Sănătăţii din spaţiul european s-au aflat subiecte de interes, precum Strategia Uniunii Europene pentru Sănătate Globală, coordonarea şi colaborarea post COVID-19, dar şi lipsa medicamentelor cu care se confruntă ţările Uniunii Europene, se arată într-un comunicat.

„Accesul la medicamente este una din componentele principale ale asigurării accesului la sănătate, iar limitările cu care s-au confruntat toate statele UE în ultima perioadă pentru anumite categorii de produse farmaceutice au avut drept cauză nu lipsa capacităţii de producţie din Uniunea Europeană, ci lipsa de materii prime care în cea mai mare parte sunt procurate în continuare din China şi India. România sprijină iniţiativele care pot să asigure independenţa, din acest punct de vedere, statelor membre din UE şi, de asemenea, sprijină colaborarea în vederea producerii substanţelor care stau la baza fabricării medicamentelor generice”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a mai declarat că emergenţa şi re-emergenţa bolilor transmisibile, rezistenţa la antimicrobiene dar şi alte probleme legate de bolile netransmisibile, de exemplu, cancerul, trebuie să fie corelate cu strategiile globale promovate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Toate acestea sunt posibile dacă sunt corelate cu rezolvarea problemei resurselor umane calificate în Sănătate. Având în vedere faptul că atât Uniunea Europeană cât şi regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se confruntă cu probleme din acest punct de vedere, săptămâna viitoare va fi organizată la Bucuresti, reuniunea la nivel înalt pe această temă a celor 53 state membre ale OMS Europa.

 




Farmacist