O echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a realizat rezecţia unei tumori gigant (11/9cm) ce îngloba trunchiul nervului facial, la o pacientă de 95 de ani.

„Am efectuat rezecţia completă a formaţiunii tumorale, cu disecţia minuţioasă a ramurilor nervului facial şi a vaselor de sânge, inclusiv artera carotidă externă. Apoi am realizat reconstrucţia ramurilor orbito-faciale şi zigomatico-bucale pentru a evita semipareza facială stângă, rezultat care se va putea estima în timp. La 14 zile, vom aprecia integritatea grefei de piele şi pacienta se va putea externa. În funcţie de rezultatul histopatologic, se va decide conduita terapeutică ulterioară de către echipa formată din chirurgii plasticieni şi oromaxilofaciali şi medicul oncolog”, a explicat coordonatorul echipei chirugicale, dr. Mihaela Zaharia, medic primar Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă

Veterană de război şi fostă asistentă medicală, pacienta a ajuns recent la SUUB în urma unei sângerări a tumorii pe care o avea pe obrazul stâng. Tumora avea o evoluţie de peste 50 de ani şi era ulcerată.

„La 35 de ani, am avut o otită şi apoi am rămas cu o umflătură cât un bob de mazăre acolo, dar n-am băgat-o în seamă. S-a tot mărit cu timpul şi n-a fost bine că am stat atât de mult”, a spus pacienta.

Potrivit unui comunicat al SUUB, echipa medicală a fost formată din: dr. Mihaela Zaharia, medic primar Chirurgie Plastică-Microchirurgie Reconstructivă, dr. Bogdan Bănică, medic primar Chirurgie Oromaxilofacială, şi dr. Liviu Dan Stan, ATI.

 

Sursa: Agerpres