Studiul cohortă prezentat de prof. dr. Romulus Timar, preşedintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, şi de echipa sa, alcătuită din dr. Simona Popescu şi conf. dr. Bogdan Timar, relevă că vârsta pacietului diabetic este un factor independent în prevalenţa neuropatiei diabetice, riscul de apariţie al neuropatiei crescând cu 11,2% cu fiecare an.

Studiul realizat pe 198 de pacienţi diabetici ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu”din Timişoara a fost prezentat în cadrul celei de-a V-a ediţii a Congresului Naţional de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic, organizat de NeuroDiab – Societatea de Neuropatie Diabetică la Bucureşti – la Bucureşti, între 19 şi 21 octombrie.

Prevalenţa neuropatiei diabetice în rândul celor 198 de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 incluşi în studiu este de 28,8%. Însă, nu s-a observat o relaţie între durata diabetului şi severitatea neuropatiei diabetice.
 

8 din 10 amputaţii asociate diabetului ar putea fi prevenite prin introducerea podiatrului în echipa de îngrijire

Importanţa abordării interdisciplinare a fost subliniată de majoritatea specialiştilor medicali prezenţi la congres. „Mesajul Societăţii de Neuropatie Diabetică este unul singur: să ne implicăm cu toţii în îngrijirea pacientului cu neuropatie diabetică în scopul reducerii riscului de amputaţie şi a creşterii calităţii vieţii lor”, a mai subliniat prof. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Neurodiab.

Conform Federaţiei Internaţionale de Diabet, o abordare multidisciplinară a piciorului diabetic poate reduce cu până la 85% numărul de amputaţii asociate diabetului zaharat, accentul punându-se pe rolul vital şi prezenţa în echipa de specialişti a podiatrului.

 “Lipsa podiatrului în unele spitale din România este strigătoare la cer”, declară prof. dr. Romulus Timar, preşedintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Specialiştii medicali prezenţi la congres au subliniat că, în lipsa unui podiatru, este de datoria medicului diabetolog să efectueze un control al piciorului şi să verifice încălţămintea pacietului diabetic.

La congres au fost prezenţi şi o serie de profesionişti cu o bogată experienţă internaţională: Frank Bowling (Marea Britanie), Rodica Pop-Bușui (SUA), Laszlo Barkay (Ungaria), Dan Ziegler (Germania), Mieke Franser (Belgia), Gerry Rayman (Marea Britanie), Nikolaos Papanas (Grecia), Nina Petrova (Marea Britanie), Ann Rayman (Marea Britanie).

Principalele teme dezbătute, în sesiuni științifice, prezentări de caz și paneluri de discuție, au fost: progresele recente realizate în diagnosticul neuropatiei diabetice, neuropatia prediabetică, ghidurile terapeutice în managementul neuropatiei, neuropatia diabetică în rândul copiilor și adolescenților, abordarea multidisciplinară în managementul neuropatiei diabetice, rolul activității fizice în prevenția și controlul afecțiunii, educația în managementul piciorului diabetic.