Un sistem robotic de ultimă generaţie va ajunge la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi în această lună, graţie unui proiect implementat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din municipiu.


Conform rectorului UMF „Grigore T. Popa” Iaşi, Viorel Scripcariu, citat de Agerpres, valoarea acestui echipament se ridică la peste 22,5 milioane de lei.

Robotul a fost achiziţionat în cadrul proiectului de cercetare CENEMED – „Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E”, cofinanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, Axa Prioritară: Cercetare, Dezvoltare tehnologică şi Inovare (CDI), în cadrul căruia se va dezvolta un centru de cercetare în domeniile urgenţe cardiovasculare şi toxicologice, oncologie pelvină, imunologie şi genetică, nefropatologie şi gastroenterohepatologie.

„Este tehnologie de ultimă generaţie, un sistem de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic şi o consolă suplimentară, ambele în valoare de peste 22,5 milioane lei. Este un progres fantastic pentru calitatea actului chirurgical din regiunea Moldovei, pacienţii noştri putând beneficia de cel mai avansat tip de chirurgie minim invazivă din lume - chirurgia robotică”, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF „Grigore T. Popa” din Iaşi.

CENEMED este un proiect unic în România, al cărui obiectiv general este creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi de transfer de cunoştinţe, prin crearea unui centru multidisciplinar, cu scopul de a cerceta metode diagnostice şi mijloace terapeutice personalizate pentru patologia din aria de interes capabile să crească supravieţuirea şi să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor din regiunea de Nord-Est.

Proiectul a început pe 14 septembrie 2021 şi se va finaliza pe 31 decembrie 2023.




Oncolog