Institutul Naţional de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte noul tip de coronavirus identificat în China, în acest sens fiind informate direcţiile de sănătate publică, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore.

„Au fost informate direcţiile de sănătate publică cu privire la acest virus. Cazuistica va fi transmisă şi către unităţile sanitare. S-au emis primele avertismente de călătorie. S-a luat legătura deja cu MAE”, a spus Oana Grigore.

Ea a afirmat că experţi în sănătate publică susţin că pentru România există un risc scăzut de transmitere.

„Din ce spun experţii de sănătate publică pentru România există un risc scăzut de transmitere, deoarece nu există zboruri directe cu acea regiune din China, iar cele mai multe porţi de intrare sunt securizate de către celelalte ţări”, a explicat purtătorul de cuvânt al MS.

Un prim caz de pneumonie chineză, din aceeaşi familie cu sindromul respirator sever acut (SARS), a fost identificat în Thailanda, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), adăugând că este vorba despre o pacientă care a călătorit în China, relatează AFP.

Femeia infectată se întorsese din oraşul chinez Wuhan, locul în care a fost semnalat noul virus, şi a fost identificată de autorităţile thailandeze la 8 ianuarie. Iniţial, a fost stabilit diagnosticul clinic de pneumonie uşoară, apoi „testele de laborator au confirmat că noul coronavirus este cauza”, a detaliat pentru AFP un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Femeia, care a fost internată imediat, este în proces de recuperare.

Până în prezent, în China, dintre cei 41 de pacienţi diagnosticaţi cu acest nou tip de coronavirus în Wuhan (cu 11 milioane de locuitori), un bărbat în vârstă de 61 de ani a murit, potrivit celui mai recent raport oficial.