Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a spus că administrarea în România a unei a treia doze de vaccin anti-COVID ar putea avea loc în octombrie, după evaluarea şi recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).


Valeriu Gheorghiţă a reamintit, în cadrul unei conferinţe de presă, că necesitatea administrării unei a treia doze de vaccin anti-COVID este evaluată la ora actuală de către experţii EMA. Preşedintele CNCAV a arătat că există două situaţii distincte.

„Pe de o parte, vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidenţă cu afecţiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu alte condiţii de imunodepresie, fie primară, fi dobândită, cum este infecţia HIV netratată sau în stadii avansate. De asemenea, persoanele care fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicaţie de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare, în loc de două doze”, a arătat Valeriu Gheorghiţă.

„De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster, care se efectuează la cel puţin 6 luni de la schema iniţială de vaccinare şi care, de asemenea, se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, persoanele vârstnice, persoanele care se află în evidenţă cu afecţiuni cronice”.

Agenţia Europeană a Medicamentului va emite recomandări – şi abia după aceea se va putea administra şi în România a treia doză de ser.

„Urmează să definim, cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii, care sunt acele categorii de afecţiuni care au indicaţie de a primi trei doze de vaccin şi, de asemenea, doza de booster sau rapelul la cel puţin 6 luni pentru aceleaşi categorii de persoane la care se include, evident, şi restul populaţiei”.

Imunizarea cu a treia doză ar putea începe în octombrie, cu condiţia să existe, până la acel moment, „toate etapele premergătoare legate de recomandările internaţionale ale grupului de experţi de la Agenţia Europeană a Medicamentului, precum şi de la Centrul European de Control al Bolilor”, a mai subliniat preşedintele CNCAV.

 

Farmacist