În 2016, doar 6% din gospodăriile din România care aveau nevoie de ajutor pe termen lung au folosit servicii profesionale de îngrijire la domiciliu, media Uniunii Europene fiind de 20%, conform datelor Eurostat.

Acest procentaj plasează România pe locul 3, de la coada clasamentului, cel mai scăzut procent de îngrijire la domiciliu fiind înregistrat de Bulgaria şi Estonia, ambele cu 5%.

Ţările cu cele mai multe gospodării ce au folosit aceste servicii sunt Luxemburg (88%), Cehia (58%) şi Danemarca (54%).

Eurostat_ingrijire acasa

Îngrijirea la domiciliu include tratamentul medical, îngrijirea rănilor, ameliorarea durerii, terapie sau ajutor în îndeplinirea sarcinilor zilnice de preparare a meselor, administrarea medicaţiei, curăţenia sau efectuarea cumpărăturilor.

La nivelul Uniunii Europene, gospodăriile fără copii au utilizat mai mult serviciile profesionale de îngrijire la domiciliu faţă de familiile cu copii, 25% faţă de 12%. Mai multe persoane singure (41%) au apelat la astfel de servicii, în comparaţie cu gospodăriile alcătuite din doi adulţi (23%) sau mai mulţi (16%).

În 2016, majoritatea gospodăriilor au utilizat serviciile profesionale de îngrijire la domiciliu mai puţin de 10 ore pe săptămână (67%), 15% pentru 10-19 ore pe săptămână, iar 17% - 20 de ore pe săptămână sau mai mult.

Cu toate acestea, peste 80% din gospodăriile din 10 ţări UE au mărturisit că se confruntă cu dificultăţi legate de plata serviciilor profesionale de îngrijire la domiciliu, în special Slovacia (95%), Lituania (94%) şi Grecia (93%).

 

Sursa: Eurostat