Știri

S-a inaugurat proiectul „Sunt (Im)Perfect”, pentru copiii cu tulburări alimentare

Asociaţia Zi de Bine, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” şi Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, inaugurează proiectul „Sunt (Im)Perfect”, un proiect pilot derulat pe o perioadă de 3 luni, care vizează recuperarea copiilor cu tulburări alimentare.
01 Iulie 2024
Știri
01 Iulie 2024

S-a inaugurat proiectul „Sunt (Im)Perfect”, pentru copiii cu tulburări alimentare

Asociaţia Zi de Bine, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” şi Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, inaugurează proiectul „Sunt (Im)Perfect”, un proiect pilot derulat pe o perioadă de 3 luni, care vizează recuperarea copiilor cu tulburări alimentare.


Proiectul a presupus amenajarea unor saloane  din cadrul celor două spitale de referinţă din Bucureşti şi Câmpina. Se va stabili primul protocol terapeutic pentru minorii care se confruntă cu tulburari alimentare, prin diagnosticarea şi tratarea adecvată a acestor patologii, se arată într-un comunicat. 

 

Tabără pentru părinţi şi copii

În perioada 1- 8 august, la Straja, campania „Sunt (Im)Perfect” va continua cu o tabără dedicată părinţilor şi copiilor care se confruntă cu probleme de greutate. Aici, micii pacienţi însoţiţi de părinţi vor lua parte la grupuri de lucru conduse de psihologi, care le vor oferi informaţii utile pentru cultivarea unei imagini de sine sănătoase, astfel încât să facă diferenţa între realitate şi social media. De asemenea, medicii nutriţionişti prezenţi în cadrul taberei îi vor învăţa cum să mănânce corect pentru a avea o conduită alimentară sănătoasă.

În cadrul proiectului, Spitalul Clinic de  Copii „Dr. Victor Gomoiu” a alocat un salon cu trei paturi, pe care Asociaţia l-a personalizat pentru pacienţi, împreună cu mobilarea  unui loc de relaxare şi a spaţiului comun din secţia de gastroenterologie pediatrică. De asemenea, Asociaţia pune la dispoziţia medicilor implicaţi teste psihologice specifice pentru diagnosticarea exactă a acestor patologii şi susţine 100 de ore de terapie, specifice acestui diagnostic.

Proiectul este adresat copiilor aflaţi în fazele acute ale bolii, în timp ce pacienţii diagnosticaţi corespunzător vor putea să îşi continue tratamentul în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, din Câmpina, aflat la doar o oră distanţă de Bucureşti. Aici, Asociaţia Zi de Bine a amenajat două saloane cu băi proprii, unul de fete şi unul de băieţi, fiecare cu o capacitate de 7 paturi.

 

Modele validate

Pentru realizarea acestui proiect, Asociaţia Zi de BINE a facilitat o vizită de lucru la Centro Disturbi Alimentari din Portogruaro, Italia, pentru o echipă fomată din medici de la ambele spitale. La acest centru de referinţă din regiunea Veneto, dr. Pierandrea Salvo, un pionier în domeniu, le-a oferit medicilor instrumentele necesare şi modele validate, pentru a crea în România structuri care să nu mai permită pierderea unui minor cu tulburări alimentare într-un vid tehnic.

Conform Asociaţiei pentru Prevenirea şi Tratamentul Tulburărilor de Alimentaţie (APTTA), la noi în ţară ar exista peste 400.000 de persoane care suferă de tulburări alimentare, femeile şi fetele fiind cele mai afectate. Lipsa cunoştinţelor despre tulburările alimentare împiedică tratarea şi diagnosticarea corectă. De asemenea, lipsa centrelor specializate duce la subdiagnosticare sau diagnosticare eronată, de aceea tulburările alimentare nu sunt tratate în toată complexitatea lor, deşi, de exemplu, anorexia nervoasă este boala psihică cu cea mai ridicată rată de mortalitate.

„Imaginea corporală, percepţia propriului corp, dă sens existenţei noastre, iar în adolescenţă ea completează căutările specifice vârstei, definindu-i copilului identitatea, alături de celelalte componente ale personalităţii în formare. În tulburările de comportament alimentar, perturbarea percepţiei corporale, respectiv dismorfofobia, este unul dintre simptomele specifice cele mai invalidante. Mă bucur că Asociaţia Zi de Bine dă acestei afecţiuni importanţa unei probleme de sănătate publică. Astfel, împreună cu colegii pediatri de la Spitalul Gomoiu ne bucurăm să facem parte din acest proiect şi să oferim, într-un mediu spitalicesc prietenos, servicii de psihiatrie pediatrică individualizate pentru tulburările de comportament alimentar”, a declarat dr. Irina Minescu, psihiatru pediatru, manager al Spitalului de Psihiatrie Voila.

 

 

Dietetician.ro

proiect copii cu tulburari alimentareasociatia zi de binespitalul victor gomoiuspitalul de psihiatrie voila
Te-ar mai putea interesa
Comunicate de presă

Asociaţia Zi de Bine susţine deschiderea unui nou Centru Social de Psihoterapie la Cluj

În contextul unei nevoi critice de servicii de sănătate mintală accesibile, Asociaţia Zi de Bine anunţă, în parteneriat cu Atelierul Faptelor Bune, deschiderea unui nou Centru Social de Psihoterapie în Cluj. ...

Comunicate de presă

Asociaţia Zi de Bine ajută copiii cu comportamente alimentare nesănătoase

În perioada 1-8 august 2024, Asociaţia Zi de Bine a organizat o tabără pentru 30 de cupluri părinte-copil, la Straja, judeţul Hunedoara, în cadrul proiectului "SUNT i̶m̶PERFECT". Proiectul şi-a propus să promoveze comportamente alimentare e...

Comunicate de presă

Asociaţia Zi de Bine amenajează Centrul medico-educaţional pentru tinerii cu adicţii

Spaţiul C.R.E.A.A.Ti.V va oferi cazare pe termen lung precum şi un loc sigur unde tinerii pacienţi să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenţii de psihoterapie gândite pentru ei de specialişti în domeniu, de reconectare cu fami...