Asociaţia ALIA (Asociaţia pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral), în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Naţională Română de STROKE, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi Angels România, au lansat campania „Timpul înseamnă viaţă”, de conştientizare a riscului unui accident vascular cerebral.


Campania este avizată de Ministerul Sănătăţii, se arată pe pagina de Facebook ALIA. Cuprinde un spot TV, unul radio şi un site dedicat, având rolul de a face opinia publică să conştientizeze care e riscul unui accident vascular cerebral şi importanţa apelului la 112.

„Sunt prezentate cele mai importante simptome după care poate fi recunoscut un accident vascular cerebral: asimetrie facială, vorbire incoerentă şi căderea unui braţ (imposibilitatea de a mişca un braţ). Ordinea simptomelor reprezintă acronimul AVC. Cele două spoturi au primit avizul Consiliului Naţional al Audiovizualului şi vor fi difuzate ca mesaj de interes public”, se arată în postare.

La evenimentul de lansare au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, ai Ministerului Sănătăţii, ai instituţiilor partenere, dar şi medici implicaţi în diagnosticarea şi tratarea pacienţilor cu AVC.

„Timpul înseamnă viaţă. Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. De aceea, cred că importanţa conştientizării modului de prevenţie este esenţială şi fiecare dintre noi poate acorda atenţie special factorilor de risc cum sunt hipertensiunea arterială, menţinerea greutăţii optime, alimentaţia sănătoasă, exerciţiile fizice, renunţarea la fumat, screening sau controale periodice la specialist în cazul afecţiunilor preexistente. Acţiunile individuale trebuie dublate de eforturile autorităţilor şi îndemn actorii instituţonali să continue investiţiile pentru reconfigurarea geografică a centrelor de excelenţă care pot fi activate pentru reducerea timpilor de acţiune în caz de accident vascular cerebral”, a declarat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidenţial.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a avut o intervenţie telefonică : „Este necesară o abordare strategică a acestei patologii, care să ducă la accesul la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional. Să nu fie practic niciun judeţ în care să nu existe acces la acest tip de servicii”.

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, consideră că prevenţia este extrem de importantă în cazul unui AVC, în condiţiile în care această afecţiune reprezintă la nivel mondial a doua cauză de mortalitate şi principala cauză de dizabilitate.

„O astfel de campanie este extrem de utilă (...) Timpul de acordare a tratamentului este în cele mai multe cazuri de 4 ore şi jumătate şi dacă fiecare va recunoaste un accident vascular cerebral si va suna la 112, bolnavul va avea mai multe sanse să nu rămână cu dizabilităţi”, a subliniat Andrei Baciu.

Spitalul Universitar a reprezentat, mai ales în ultimii doi ani şi jumătate , singurul centru care a funcţionat la patrametrii maximi în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul accidentului vascular cerebral, a subliniat prof. univ. dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB.

„Avem aproximativ 55.000 accidente vasculare cerebrale pe an cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi. În 2019 a fost avizată o extindere masivă care a adus 33 de spitale în poziţia de a putea efectua tromboliză. Au rămas câteva judeţe în care sunt problem mari în special de resursă umană. Din păcate, partea de endovascular nu a ţinut pasul la fel de bine şi este obiectivul nostru în acest moment să creştem rata de trombectomie mecanică. Sunt cinci centre active. (...) Este imperios necesar să creăm o curriculă de pregătire pentru neurointervenţional, pentru că altfel nu vom putea acoperi aceste nevoi (...) Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare. Avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral”, a declarat prof. dr. Cristina Tiu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov are o tradiţie solidă în ceea ce priveşte tromboliza în prespital, a afirmat dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti- Ilfov. 

Conform reprezentanţilor ALIA, în fiecare oră, 4 români mor din cauza accidentului vascular cerebral, România fiind pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte rata mortalităţii din cauza AVC.

Din cele peste 55.000 de persoane care suferă în fiecare an un AVC, în ţară, mai puţin de 7 % ajung să fie tratate. Cei mai mulţi dintre pacienţi rămân cu dizabilităţi grave. Se întâmplă acest lucru pentru că bolnavii nu ajung la timp într-o unitate sanitară în care să primească îngrijirile necesare – iar după 4 ore şi jumătate, efectele unui AVC devin ireversibile, subliniază Asociaţia ALIA. 

Sursă foto: Facebook ALIA


 

Psihiatru (2)