Organizaţia Europeană împotriva Cancerului anunţă lansarea Codului European de Practică în domeniul Cancerului. Acesta este, de fapt, o declaraţie accesibilă, centrată pe cetăţean şi pacient, cu privire la cerinţele de bază pentru o bună practică clinică în domeniul cancerului la nivel european, menită să îmbunătăţească rezultatele obţinute la pacienţii cu cancer din Europa.


Codul European de Practică în domeniul Cancerului se concentrează pe informarea şi asistarea pacienţilor cu cancer în fiecare etapă a parcursului lor, stabilind o serie de 10 drepturi generale ale pacienţilor oncologici şi, în mod particular, indică ce ar trebui să aştepte aceştia de la sistemul lor de sănătate, pentru ca ei să obţină cele mai bune rezultate posibile în urma serviciilor medicale utilizate.

Puteţi consulta cele 10 drepturi generale ale pacienţilor oncologici aici: European Code of Cancer Practice_RO

Codul European de Practică în domeniul Cancerului a fost conceput ca un instrument de responsabilizare şi o resursă pentru a asigura cele mai bune servicii de asistenţă medicală disponibile cetăţenilor şi pacienţilor europeni.

Codul acoperă drepturile pacienţilor cu cancer în privinţa unor aspecte precum:

  • acces egal la servicii de îngrijire a cancerului accesibile şi optime, inclusiv dreptul la o a doua opinie
  • acces la informaţii despre calitatea şi siguranţa îngrijirii, cu privire la cercetarea ştiinţifică şi inovare în curs de desfăşurare
  • acces la un plan de supravieţuire personalizat, asistenţă medicală de la o echipă specializată multidisciplinară. 


Supravieţuirea în cancer începe încă de la diagnostic

„Salutăm lansarea Codului European de Practică în domeniul Cancerului. Pacientul are dreptul să fie informat în legătură cu tratamentul şi consecinţele bolii sale, efectele adverse ale tratamentului urmat, precum şi cu privire la nutriţie, activitate fizică. Totodată, adoptarea acestui Cod este extrem de importantă, întrucât consolidează rolul activ pe care pacientul trebuie să-l joace pe tot parcursul său, de la diagnostic la tratament şi ulterior în etapa de supravieţuire. Pacienţii au dreptul şi trebuie să fie sprijiniţi să îşi crească nivelul de cunoştinţe despre boala cu care se confruntă, dar şi despre sănătate şi modul în care pot naviga sistemul de sănătate, pentru a căpăta încredere şi a putea gestiona mai bine situaţia cu care se confruntă”, spune Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer - organizaţie membră a Lung Cancer Europe. 

Supravieţuirea în cancer începe încă de la diagnostic, şi ca răspuns la numărul tot mai mare de persoane care supravieţuiesc acestei afecţiuni la nivelul Europei, calitatea supravieţuirii este din ce în ce mai importantă, iar serviciile de îngrijire necesită o abordare multidisciplinară, inclusiv sprijin psihologic şi social.

„Supravieţuirea este o experienţă unică, diferită pentru fiecare persoană în parte. Este esenţial ca persoanele cu cancer şi supravieţuitorii să ducă în continuare o viaţă satisfăcătoare şi să revină pe cât posibil la aspectele importante ale vieţii lor de dinaintea diagnosticului de cancer. În acest sens, este nevoie de servicii de suport dedicate supravieţuitorilor centrate pe adresarea aspectelor psihosociale, cum ar fi gestionarea consecinţelor tratamentului, confruntarea cu incertitudinea şi schimbări ale stilului de viaţă, gestionarea emoţiilor şi a comunicării cu cei din jur. Codul aduce în prim-plan şi necesitatea existenţei planului de supravieţuire după un diagnostic de cancer, dezvoltat de echipa multidisciplinară. În egală măsură, pacientul cu cancer are dreptul la servicii integrate de îngrijire paliativă şi suport, după cum este necesar, în oricare etapă a parcursului oncologic în care se află. Intervenţiile de ordin psihologic, social şi spiritual aduc speranţa de viaţă în zilele, lunile şi anii care încep de la momentul diagnosticului şi ajută bolnavii de cancer să funcţioneze şi să îşi menţină o calitate bună a vieţii, asigurând în acelaşi timp un tratament complementat de compasiune şi, atunci când toate opţiunile terapeutice s-au epuizat, de o moarte demnă. Acesta este motivul pentru care psiho-oncologia bazată pe dovezi, îngrijirea paliativă şi de susţinere trebuie să fie oferite sistematic de-a lungul traseului oncologic, atât pacienţilor, cât şi persoanelor care îi îngrijesc”, spune dr. Dégi L. Csaba, director al Societăţii Internaţionale de Psiho-Oncologie (IPOS) şi Preşedinte al Asociaţiei pentru Servicii şi Comunicare în Oncologie.


Educaţia în domeniul sănătăţii- pilon de bază în construirea programelor de intervenţie

Cancerul este un diagnostic la nivel individual, dar care îi afectează pe toţi cei din jurul pacientului oncologic. Este o afecţiune cu o povară amplă la nivelul societăţii, punând presiune asupra sistemelor de sănătate, asupra sistemelor de protecţie socială, dar şi asupra bugetelor de sănătate, atunci când politicile de sănătate adoptate nu se bazează pe dovezi.

„Un pacient informat, educat în materie de sănătate şi implicat poate contribui activ alături de profesioniştii în sănătate, de autorităţi, la efortul comun de a învinge cancerul. Din acest motiv, educaţia în domeniul sănătăţii (health literacy) ar trebui să fie unul dintre pilonii de bază al tuturor programelor de intervenţie care au ca obiectiv îmbunătăţirea rezultatelor clinice, mai ales atunci când vorbim de cancer. În plus, mai ales în contextul actual, educaţia pentru sănătate şi prevenţia trebuie privite ca motoare de creştere pentru societate. Salutăm pe această cale lansarea Codului European de Practică în domeniul Cancerului şi felicităm organizaţiile implicate pentru iniţiativă. La rândul nostru, am susţinut constant şi semnificativ de-a lungul celor peste 25 de ani de prezenţă în România, numeroase programe educaţionale, cel mai recent efort în acest sens fiind reprezentat de lansarea onco-plan.ro,  prima platforma ce oferă informaţii despre nutriţie, sănătate emoţională şi comunicare dedicată persoanelor cu cancer”, spune Nicolas Renard, Managing Director, MSD România.

Codul European de Practică în domeniul Cancerului a fost realizat în urma colaborării între experţi în domeniul oncologiei, pacienţi cu cancer şi activişti care luptă pentru drepturile pacienţilor oncologici şi a fost aprobat de Organizaţia Europeană a Cancerului şi de multe alte asociaţii profesionale şi de pacienţi, inclusiv de Societatea Internaţională de Psiho-Oncologie (IPOS) şi Lung Cancer Europe.