Anul acesta, pe 17 noiembrie, de Ziua Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin, s-a lansat #HotărăştePentruViitor - Campania naţională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, destinată oraşelor mici şi localităţilor din mediul rural.


Reducerea poverii cancerului de col uterin  se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin  programe de screening şi prin asigurarea accesului la diagnostic şi tratament în mod egal şi echitabil pentru toate categoriile socio-economice, se arată într-un comunicat.   

Anual, peste 1.500 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare.

Cancerul de col uterin reprezintă o prioritate în Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului din România, care a fost promulgat la începutul acestei luni şi care va intra în vigoare în ianuarie 2023.

Reducerea poverii cancerului de col uterin  se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin  programe de screening şi prin asigurarea accesului la diagnostic şi tratament în mod egal şi echitabil pentru toate categoriile socio-economice.  

În 17 noiembrie 2020, Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluţie adoptată de 194 de ţări. Strategia are ca obiectiv  ca până în anul 2030 incidenţa cancerului de col uterin să scadă şi se menţină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei. Atingerea acestui obiectiv este posibilă dacă sunt îndeplinite 3 ţinte esenţiale: 90% din fetiţe să fie vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani,  70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani şi 90%  din femeile depistate cu un test pozitiv au  acces la tratamentul leziunilor pre canceroase şi al celor maligne. 

Ţările şi comunităţile din întreaga lume au marcat această iniţiativă, construind coaliţii largi de parteneri dedicaţi eliminării cancerului de col uterin.

Campania naţională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, destinată oraşelor mici şi localităţilor din mediul rural, e susţinută de Ministerul Sănătăţii, coordonată de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică, organizată de Fundaţia Renaşterea şi Asociaţia Mame pentru Mame, în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, cu sprijinul MSD si Synevo.

Organizaţiile amintite mai sus îşi unesc forţele pentru a duce mesajul pro-vaccinare, pro-prevenţie, către părinţii din acele comunităţi rurale sau mic-urbane unde informaţia medicală corectă şi completă nu ajunge uşor. Campania se va adresa direct părinţilor, prin întâlniri dedicate lor, unde vor primi toate informaţiile pentru a-i ajuta să ia decizia corectă privind sănătatea copiilor lor, cât şi cererea tip pe care să o depună la medicul de familie pentru accesarea programului de vaccinare anti-HPV. În paralel, se va adresa şi întregii comunităţi locale, prin acţiuni de informare şi promovare a prevenţiei împotriva HPV.

Beneficiile vaccinarii anti-HPV vor fi transmise, în prima etapă, până la sfârşitul acestui an, părinţilor fetelor cu vârste între 11 şi 18 ani, din 10 judeţe (Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Iaşi, Suceava, Bacău, Vrancea, Neamţ, Botoşani,Vaslui). 

„Implicarea activă în acest demers, susţinerea lui sub orice formă, reprezintă, pentru noi, asumarea unui angajament în a proteja fetele şi femeile din România de această afecţiune care poate fi prevenită. Avem încredere că, împreună, unindu-ne forţele, vom putea consolida şi dezvolta un cadru coerent şi durabil pentru prevenţia cancerului de col uterin”, a declarat dr. Carmen Ungurean, coordonator program naţional de screening pentru cancerul de col uterin, INSP.

„Salutăm parteneriatul amplu între autorităţi, societatea civilă şi asociaţiile profesionale care împărtăşesc o viziune comună privind prevenirea şi controlul cancerului de col uterin, afecţiune care în România constituie o problemă majoră de sănătate publică. Acest parteneriat constituie un exemplu de bune practici întrucât doar prin eforturi conjugate şi susţinute pot fi consolidate programele naţionale de vaccinare anti-HPV şi screening pentru cancer cervical. La rândul nostru, exprimăm deplina susţinere faţă de eforturile actorilor cheie din ecosistemul românesc ce sunt menite să contribule la obiectivul de eliminare a cancerului de col uterin propus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. MSD România va rămâne întotdeauna un partener de încredere al actorilor instituţionali care şi-au asumat nobila misiune de a veni în întâmpinarea nevoilor de sănătate încă neacoperite ale populaţiei”, a spus Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România.

 

 

Farmacist