Sute de membri ai Sanitas, cea mai mare organizaţie din sistemul sanitar, au protestat în capitală pe 29 martie, în timp ce guvernanţii aprobau legea care limitează sporurile angajaţilor la 30%. Aceştia ameninţă, în continuare, cu greva generală, nemulţumiţi de creşterile salariale care se aplică doar pentru o parte din angajaţii din sistemul sanitar de stat şi de plafonarea sporurilor.

„Nu este corect să dezbini pe cei care creează actul medical, nu este corect ca unora să le dai şi altora să nu le dai. Este necesar să se mai aplece odată asupra modificărilor la lege. Poate că nu au făcut-o cu ordonanţa 91, pe care am cerut-o şi a ieşit tot “pe dos”, nu cum am vrut noi, decât cu mici specificaţii pentru cei din conducere, care merită cu adevărat, că nu se poate că unul care conduce să ia mai puţin decât cel pe care îl conduce, aşa poate să facă şi cu acest 30%. Noi nu o să plecăm din stradă, dintr-un miting de amploare, sau să nu facem grevă, pentru că ni se spune că nu putem, nu există nu se poate. Cei care au făcut-o pot face şi această modificare şi sunt sigur că la momentul acesta cunosc acest lucru şi lumea este din ce în ce mai supărată”, a declarat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

Bărăscu declară că există în continuare confuzie despre cum se vor aplica sporurile pentru angajaţii din Sănătate:

„Privitor la regulamentul de sporuri, primele 9 articole au fost ok, s-a votat în CES. A apărut o anexă 10. Împreună cu doamna ministru şi cu bunăvoinţa dumneaei, am încercat să o modificăm, dar am renunţat la ea în primele momente. Se pare că, în timp, anexa a suferit unele îmbunătăţiri, care ne-ar mai rezolva o parte din probleme, dar la momentul acesta se pare că s-a renunţat şi la ea şi nu ştim cum se va derula în continuare aplicarea tuturor sporurilor în acest regulament pentru colegii noştri. Efectul va fi un haos total, pentru că dacă nu ştii cum să aplici, care vor fi categorii de salariaţi care vor fi neîndreptăţiţi şi va fi nevoie să mergem în stradă şi pentru ei”, a explicat preşedintele Sanitas.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că majorările salariale sunt primii paşi pentru a reda parţial din demnitatea pe care medicii au pierdut-o de-a lungul timpului.

„Ne dorim un sistem de sănătate performant şi pentru asta avem nevoie în primul rând de specialişti. România a creat de-a lungul timpului un corp medical. Din păcate, nu a ştiut să îl aprecieze şi să-l păstreze. Veţi spune: sigur, discutăm de majorări salariale, da. Majorările salariale sunt nişte paşi înainte pe care încercăm să îi facem pentru a putea repara moral, pentru a putea reda parţial din demnitatea pe care dumneavoastră, ca medici, v-aţi pierdut-o de-a lungul timpului. (...) Din păcate, din postura de ministru nu mi-am permis să explic pe larg anumite lucruri şi poate am fost uneori greşit înţeleasă, dar sper ca în luna aprilie, când va trebui să beneficiaţi efectiv de aceste majorări să vedeţi că am avut dreptate şi că uneori poate am fost greşit înţeleasă, vrând să explic poate prea mult anumite lucruri. Ştiu că dumneavoastră aveţi nevoie de certitudini, nu de explicaţii şi sper să putem face asta împreună, pentru că Ministerul Sănătăţii doreşte să facă echipă cu corpul medical. Nu spun că până acum nu a fost o echipă, dar doresc o echipă mai strânsă legată în jurul pacientului şi în jurul sănătăţii'”, a explicat ministrul Sorina Pintea în cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România.
 

Sursa: Agerpres