Sanofi anunţă lansarea Efluelda, primul vaccin gripal tetravalent cu doză mare de antigene disponibil în România, care este destinat special vârstnicilor, oferind o protecţie mai bună împotriva gripei şi a complicaţiilor severe ale acesteia.


Începând cu luna octombrie, vaccinul poate fi achiziţionat din farmaciile comunitare şi din cele din cadrul clinicilor medicale, pe bază de prescripţie medicală de la medicul de familie, se arată într-un comunicat.

„Gripa rămâne o cauză principală de îmbolnăvire şi deces în rândul adulţilor vârstnici, în ciuda implementării pe scară largă a iniţiativelor de vaccinare antigripală. Pe măsură ce îmbătrânim, este dovedit că există o scădere a producţiei de anticorpi, împreună cu deficitele emergente. Anticorpii sunt vitali pentru recunoaşterea şi protejarea organismului împotriva bolilor infecţioase, cum este gripa. Ca urmare a acestui declin progresiv al sistemului imunitar, organismul devine mai susceptibil la unele boli şi infecţii. De asemenea, poate să apară şi un răspuns scăzut la efectul  vaccinării. Persoanele cu afecţiuni medicale cronice sunt, totodată, afectate în mod disproporţionat de infecţia gripală. Grupele populaţionale, cu afecţiuni cardiace sau respiratorii preexistente, se confruntă cu cel mai mare risc de îmbolnăvire severă de gripă şi de agravare a comorbidităţilor existente, acest risc intensificându-se odată cu înaintarea în vârstă”, arată prof. dr. Luiza Spiru, profesor de Geriatrie, Gerontologie şi Psihiatria Vârstnicilor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, preşedinte al Fundaţiei Ana Aslan.

Într-un studiu clinic randomizat, vaccinul gripal Sanofi cu doză mare de antigene s-a dovedit a fi cu 24,2% mai eficient în protejarea persoanelor vârstnice de infecţia gripalăxiii, decât vaccinul cu doză standard de antigene. De asemenea, acesta este asociat cu o rată de spitalizare pentru gripă şi pneumonie cu 64,4% mai mică comparativ cu vaccinul gripal cu doză standardxiv.

Într-o meta-analiză a 12 sezoane gripale, care a implicat 45 de milioane de seniori, s-a dovedit că, în comparaţie cu vaccinul gripal cu doză standard de antigene, vaccinul gripal Sanofi cu doză mare de antigene protejează dincolo de gripă, reducând complicaţiile severe legate de gripăxv..

Dovezile de eficacitatea superioară a Efluelda® au fost recunoscute în mai multe zone geografice, de către diverse autorităţi sanitare internaţionale. Toate analizele GRADE publicate de instituţii independente din domeniul sănătăţii recunosc cel mai ridicat nivel de dovezi pentru vaccinul gripal cu doză mare de antigene. Efluelda a primit aprobarea de la Agenţiile medicamentelor din Europa în 2020 şi este deja disponibil în multe ţări europene, inclusiv Franţa, Germania, Spania, Italia, Portugalia.





Farmacist