Compania franceză Sanofi a publicat rezultatele pozitive ale unui studiu clinic de fază 2, pentru principalul său vaccin-candidat împotriva COVID-19. Serul e dezvoltat în colaborare cu grupul britanic GSK.


Veştile vin după un prim eşec, înregistrat la finele anului 2020, care a determinat întârzierea de mai multe luni a lansării pe piaţă a vaccinului, informează AFP, preluată de Agerpres. Serul este bazat pe proteine recombinante.

Rezultatele intermediare ale noului studiu clinic de fază 2 arată că administrarea vaccinului produs de Sanofi „induce producţia unor concentraţii ridicate de anticorpi neutralizanţi la adulţi, la toate grupele de vârstă, la niveluri comparabile cu cele observate la persoanele care s-au recuperat după maladia COVID-19”, a precizat compania franceză într-un comunicat.

Un studiu clinic de fază 3, reprezentând ultima etapă a testelor, înainte de potenţiala autorizare a acestui vaccin, ar trebui să înceapă curând, a precizat Sanofi. Vor fi evaluate două formule de vaccin, unul împotriva variantei Wuhan şi celălalt împotriva variantei sud-africane, a precizat grupul francez. În timpul studiului clinic de fază 2, vaccinul-candidat a fost testat doar pe varianta Wuhan.

Rezultatele intermediare arată o eficacitate de 95-100% după administrarea celei de-a doua doze, pentru toate grupele de vârstă (18-95 de ani) şi pentru toate dozajele studiate.

La participanţii care au fost deja infectaţi, o singură doză de vaccin a generat producţia unor concentraţii ridicate de anticorpi neutralizanţi.

Sanofi dezvoltă în această perioadă şi un al doilea vaccin-candidat, în colaborare cu compania americană Translate Bio, care se bazează pe tehnologia ARN mesager.

 

Farmacist