Laboratorul francez Sanofi va produce vaccinul împotriva COVID-19 al concurenţilor săi Pfizer/BioNTech în semestrul al doilea al anului, „o premieră” în sectorul farmaceutic, a afirmat Olivier Bogillot, preşedintele Sanofi France, miercuri, notează AFP.


Sanofi a anunţat miercuri dimineaţă, într-un comunicat că va da acces celor de la Pfizer şi BioNTech la liniile sale de producţie începând din vară, transmite Agerpres.

Decizia intervine în contextul dificultăţilor pe care le întâmpină producătorii vaccinurilor autorizate împotriva COVID-19 în fabricaţia pe scară largă.

În aceste condiţii, Sanofi „va prelua ultimele etape de fabricaţie pentru a furniza peste 125 milioane de doze de vaccin COVID-19 pentru Uniunea Europeană”, arată comunicatul.

După cum a subliniat Olivier Bogillot la RTL, producţia pentru un concurent „este o premieră”, dar „miza nu este câtuşi de puţin economică, ci (este) capacitatea de a le distribui cât mai rapid posibil”.

Bogillot a apărat alegerile strategice ale companiei, puternic criticată pentru întârzierea principalului său vaccin candidat.

„Moderna şi BioNTech au făcut această alegere (a tehnologiei inovatoare a ARN mesager, n.red.) şi pentru că era singura tehnologie pe care o aveau. Noi aveam mai multe opţiuni. Am ales o opţiune pe care o stăpâneam”, a explicat el, cu referire la vaccinul ce utilizează proteina recombinată dezvoltat de Sanofi în colaborare cu britanicii de la GSK.

Însă, acest vaccin, care fusese anunţat iniţial pentru vara lui 2021, nu va putea fi gata la timp după studii clinice dezamăgitoare. Vaccinul „va ajunge până la sfârşitul anului. Ne aşteptăm să avem o foarte bună eficacitate”, a afirmat Bogillot. „Vom explora, de asemenea, eficacitatea acestui vaccin pe variantele” coronavirusului, a mai precizat Bogillot.


Oncolog