Sanofi Romania anunţă că vaccinul gripal VaxigripTetra® este acum disponibil în farmaciile din ţară. Poate fi achiziţionat din farmaciile cu circuit deschis şi clinicile medicale, pe baza unei prescripţii medicale de la medicul de familie.


Conform indicaţiilor terapeutice, VaxigripTetra® poate fi recomandat de medici pentru prevenirea bolii gripale prin imunizarea tuturor grupelor de vârstă, respectiv a adulţilor (inclusiv a gravidelor), a adolescenţilor şi a copiilor cu vârste de la 6 luni, precum şi pentru protecţia pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, după vaccinarea prealabilă a gravidelor, se arată într-un comunicat.

„Vaccinarea este importantă mai ales pentru grupele de populaţie la risc, pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală: persoanele cu vârsta peste 65 de ani, copiii cu vârsta între 6 luni şi 5 ani, gravidele şi bolnavii cronici cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani. Dar gripa este mai periculoasă decât îşi dau seama cei mai mulţi oameni. Poate duce la complicaţii severe, crescând riscul de infarct miocardic şi pneumonie, chiar şi în rândul adulţilor sănătoşi”, a declarat dr. Adrian Marinescu, director medical, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

„Deoarece au existat mai multe sezoane cu o circulaţie redusă a virusurilor gripale, probabil din cauza măsurilor de protecţie împotriva COVID-19, cum ar fi purtarea măştii şi distanţarea socială, există o îngrijorare globală că imunitatea populaţiei este scăzută, ceea ce ar putea determina ca sezoanele gripale viitoare să fie mai severe. Focarele întârziate de gripă în emisfera nordică în prima parte a anului 2022 (la sfârşitul sezonului gripal 2021-2022) arată natura imprevizibilă a gripei, iar cele mai recente date epidemiologice din sezonul actual de gripă din emisfera sudică denotă un sezon gripal cu un debut puternic. Mai mult decât atât, continuă să existe un potenţial risc combinat de epidemii de gripă şi COVID-19, precum şi posibilitatea de co-infecţie, din cauza imunităţii scăzute împotriva gripei şi a relaxării restricţiilor împotriva COVID-19. Prevenirea gripei şi a complicaţiilor sale severe ar trebui să fie o prioritate globală de sănătate publică, iar aceasta se bazează pe atingerea unei acoperiri vaccinale ridicate şi prin oferirea protecţiei dincolo de gripă”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.  

Datele arată că gripa poate creşte riscul de infarct miocardic de până la 10 ori în prima săptămână după infecţia gripală, demonstrând că povara gripei depăşeşte complicaţiile respiratorii bine-cunoscute.

De asemenea, gripa creşte riscul de accident vascular cerebral de 8 ori, fiind în acelaşi timp, un factor determinant în dezvoltarea pneumoniei primare şi secundare la copii .

Vaccinarea antigripală a fost asociată cu o reducere cu 15-45% a riscului de infarct miocardic, o reducere similară cu efectul renunţării la fumat sau al consumului de medicamente pentru a controla colesterolul sau hipertensiunea .

„Nu există două sezoane de gripă la fel şi ne străduim să fim pregătiţi pentru neprevăzut. Deşi nu există răspunsuri sau reţete pentru situaţii imprevizibile, avem soluţii pentru afecţiunile care pot fi prevenite prin vaccinare, cum este şi gripa”, a spus dr. Lidija Milicevic, General Manager Vaccines, Sanofi Romania.

VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent, care conţine două tulpini de tip A şi două tulpini de tip B ale virusului gripal, conform recomandărilor emise în februarie 2022 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru sezonul gripal 2022 – 2023 .

 



ORL