Conform unui studiu american, femeile însărcinate care suferă de apnee în somn ar prezenta un risc sporit de a da naştere unui copil cu tulburări de spectru autist.


Un nou studiu, realizat de University of Wisconsin–Madison, SUA, şi publicat în PLOS Biology, arată că femeile însărcinate care suferă de apnee în somn ar prezenta risc sporit de a da naştere unui copil prezentând tulburări de spectru autist, informează publicaţia Top Santé.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au monitorizat şoareci de laborator. Spre sfârşitul perioadei de gestaţie, anumite exemplare de sex feminin au fost supuse unor intervale de hipoxie nocturnă, imitând pauzele respiratorii caracteristice apneei în somn.

S-a constat că puii aduşi pe lume de exemplarele care au experimentat apneea în somn prezentau tulburări de comportament, de memorie, de socializare. Anomaliile au fost observate la puii masculi.

Oamenii de ştiinţă au amintit că studii anterioare puseseră deja în evidenţă legături între apneea în somn şi anumite complicaţii în timpul sarcinii. Mai precis, 60% din sarcinile „cu risc” implicau sindromul apneei în somn.

 

Ginecologia (1)