Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca se situează pe locul întâi în topul celor 31 de instituţii de învăţământ superior din România incluse în clasamentul global SCImago 2021, urcând cu două locuri faţă de poziţia ocupată în 2020.


În clasamentul global, ce include 4.126 de instituţii de învăţământ superior, UMF „Iuliu Haţieganu” se află printre primele 1.000 de universităţi din lume, situându-se pe locul 683.

SCImago Institutions Ranking (SIR) este un clasament internaţional al instituţiilor academice şi de cercetare, clasificate în baza a trei seturi de indicatori: performanţa cercetării, rezultatele inovării şi impactul social, se arată într-un comunicat al instituţiei de învăţământ.

În acest clasament sunt înscrise doar universităţile care îndeplinesc criteriile minimale privind numărul de lucrări ştiinţifice publicate. Sunt cuprinse instituţiile de învăţământ superior şi de cercetare care figurează în baza de date Scopus cu cel puţin 100 de lucrări ştiinţifice publicate în ultimul an al perioadei de referinţă.

SCImago Institutions Ranking reprezintă o resursă importantă pentru analiza şi evaluarea instituţiilor de cercetare din întreaga lume. Se evaluează rezultatele cercetării cu scopul de a oferi informaţii utile instituţiilor, factorilor de decizie politică şi responsabililor pentru activitatea de cercetare, astfel încât aceştia să fie în măsură să îmbunătăţească rezultatele activităţii ştiinţifice.

„Cercetarea, coordonată cu viziune integratoare şi de internaţionalizare, sustenabilă prin proiecte, este una dintre priorităţile activităţii noastre ca instituţie de cercetare avansată”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul instituţiei de învăţământ din Cluj-Napoca. „Prin proiectele de cercetare ştiinţifică pe care le derulăm, ne menţinem şi creştem recunoaşterea naţională şi internaţională, prestigiul şi competitivitatea, într-un context în care acest aspect are o importanţă globală din ce în ce mai însemnată. Datorită eforturilor cadrelor didactice şi ale cercetătorilor din cadrul universităţii noastre, ne situăm printre cei mai buni dintre cei buni şi contribuim cu mândrie şi responsabilitate la dezvoltarea cercetării ştiinţifice medicale şi farmaceutice”.

În 2020, la UMF „Iuliu Haţieganu” s-au derulat peste 80 de proiecte de cercetare şi s-au publicat 836 de articole ştiinţifice în reviste cotate ISI, se mai arată în document.


Farmacist