O echipă medicală, coordonată de dr. Cristian Trâmbiţaş, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, a realizat, săptămâna trecută, o intervenţie chirurgicală de reimplantare a scalpului, în cazul unei tinere de 20 de ani, care a suferit un accident de muncă într-un atelier de ţesătorie.


Pacienta şi-a prins părul într-un război de ţesut, producându-se avulsia (smulgerea) completă a scalpului, se arată într-un comunicat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

„Intervenţia chirurgicală extrem de complexă a durat aproximativ 10 ore şi a constat în toaleta chirurgicală a scalpului şi a defectului de la nivelul capului, sub anestezie generală, disecţie pentru evidenţierea vaselor de sânge (artere şi vene), prepararea acestora urmată de arteriorafie şi venorafie, hemostaza, sutură la piele”, se precizează în document.

Aproape toată intervenţia s-a derulat sub magnificaţie – lupe, iniţial, şi apoi microscop (6-7 ore).

„Luând în considerare mecanismul de producere al traumatismului, zona implicată, precum şi complexitatea intervenţiei şi a riscului crescut de eşec al unei astfel de proceduri, am decis să amânăm mediatizarea pentru a vedea evoluţia cazului”, se precizează în comunicat.

La ora actuală, evoluţia pacientei este una bună, scalpul fiind vascularizat. Intervenţia de replantare a scalpului este considerată un succes.

Echipa medicală a fost formată din dr. Cristian Trâmbiţaş, medic specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, conf. dr. Szederjesi Janos, medic primar ATI, precum şi din medicii rezidenţi (chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă) dr. Cristian Vintilă, dr. Graţiana Lateş, dr. Camelia David, dr. Pap Timea.

Sursă foto: Facebook SCJU Târgu Mureş



Medic