Pe parcursul a trei zile, începând cu data de 10 octombrie, în intervalul orar 8 – 17, în Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, cabinetele de psihiatrie desfăşoară o acţiune de screening cu intenţia de a identifica, în stadiu precoce, depresia, anxietatea şi alte tulburări mintale.


Demersul face parte dintr-un proiect mai amplu, desfăşurat în parteneriat cu alte spitale din Timişoara şi cu UMF Timişoara, se arată într-un comunicat.

Sunt prezenţi profesionişti – medici psihiatri şi medici rezidenţi de psihiatrie. Pentru persoanele identificate cu risc de a dezvolta o tulburare psihică se vor face evaluări complexe şi recomandări de tratament în structurile  de profil.

 „S-a modificat ritmul în care ne trăim viaţa, se depune efort crescut pentru aproape orice şi ramâne foarte puţin timp pentru a şedea cu noi înşine, pur şi simplu. Ritmul de dinainte conţinea rutine construite în timp, poate cu efort, omul se obişnuise cu ele, erau ca nişte ancore. Aveam puncte stabile în întâlnirile cu prietenii, cu familia, la cumpărături, poate chiar şi pentru produsele consumate. Şi, dintr-odată acestea s-au modificat sau au dispărut. În acel moment o parte din noi a devenit confuză şi, fără să ştim, am ridicat bariere. Inconştient voiam să ne protejăm însă barierele ne-au pervertit sistemul relaţional, dinamica familială, comportamentul. Nu este nimeni vinovat, pentru că nu ştim ce înseamnă să stabilim bariere sănătoase în toate ariile vieţii noastre”, a declarat dr. Simona Tămăşan, medic primar psihiatru.





Psihiatru (2)