Pe 22 iunie a fost semnată, la Cluj-Napoca, scrisoarea de intenţie privind lansarea primului proiect pilot public – privat, care îşi propune implementarea, în două spitale din Cluj-Napoca, a unui program pentru prevenţia secundară a bolilor cardiovasculare.


Parteneriatul a fost încheiat între compania Novartis, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca şi se derulează în colaborare şi sub patronajul Universitaţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca, se arată într-un comunicat.

„De peste 140 de ani, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca şi-a adus contribuţia la îmbunătăţirea sănătăţii populatiei, formând zeci de generaţii de medici valoroşi şi devotaţi profesiunii alese. Valorile noastre fundamentale, excelenţă şi grijă pentru omul bolnav sunt impregnate în munca noastră de zi cu zi, aşadar suntem parte a acestui proiect, care vine în sprijinul pacienţilor cu boli cardiovasculare”, a declarat prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universitaţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj- Napoca.

În cadrul acestui proiect pilot, care se va derula pe o perioada de 12 luni, vor fi identificate şi implementate o serie de intervenţii de management medical, în cadrul spitalelor, pentru îmbunătăţirea îngrijirilor de sănătate oferite pacienţilor cu un risc foarte ridicat de boli cardiovasculare, mai ales a celor care au primit deja un diagnostic principal de boală cardiovasculară aterosclerotică sau au suferit în trecut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

„Această iniţiativă urmăreşte testarea şi validarea unor intervenţii de management medical, care în viitor ar putea fi extinse la nivel naţional, pentru a îmbunătăţi gestionarea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare şi atingerea ţintelor LDL-C. Ne bucurăm să fim printre partenerii acestui proiect şi că spitalul nostru va fi implicat într-o iniţiativă menită să ofere o calitate şi mai bună a îngrijirilor de sănătate pentru cei ce suferă de afecţiuni cardiovasculare”, a declarat prof. dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. 

„Furnizarea de date fiabile şi instrumente utile pentru medici, pacienţi, spitale şi administratorii sistemului de sănătate, ar putea fi un pilon important pentru un viitor plan naţional de boli cardiovasculare, reflectând iniţiativele de la nivelul comunităţii UE, dar şi pentru noi toţi, cei care îngrijim zilnic persoane cu boli cardiovasculare cărora dorim să le oferim standarde europene”, a declarat dr. Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj- Napoca.

În România, bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces (circa 60% din totalul deceselor) şi ocupă locul 1 în morbiditatea spitalizată. Atât boala cardiacă ischemică, cât şi accidentul vascular cerebral sunt responsabile pentru mai mult de 34% din totalul deceselor. Rata mortalităţii cauzate de cardiopatia ischemică este de aproape 3 ori mai mare în România decât în UE.

Doar în 2019, peste 145.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza bolilor cardiovasculare – cu alte cuvinte, în fiecare an, România pierde, în termeni de populaţie, un oraş comparabil cu Piteştiul. O analiză în timp real realizată de worldlifeexpectancy.com arată că în anii de pandemie 2020-2021, bolile coronariene şi accidentul vascular cerebral au continuat să rămână principalele cauze de deces în România, în timp ce decesele legate de COVID-19 s-au plasat pe poziţia a treia.

„Îmbătrânirea populaţiei, combinată cu stilul de viaţă actual al tinerilor, pot contribui la o creştere şi mai mare a incidenţei acestor afecţiuni în viitor, dacă nu se iau măsuri imediate. Prin urmare, bolile cardiovasculare ar trebui gestionate diferit; nu ca o boală cronică «normală», ci ca o problemă de sănătate publică ce se poate agrava în viitor. De aceea, pe lângă intervenţiile de management medical, acest proiect va include şi o componentă importantă de informare a pacienţilor cu privire la boală şi riscurile asociate”, a declarat Bahadir Pakis, Director General al Novartis Pharma Services România.

 Alergologia