Într-o scrisoare deschisă adresată bucureştenilor şi românilor, reprezentanţii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) lansează un apel disperat, de cerându-le cetăţenilor să aibă încredere în medici, să ţină seama de informaţiile furnizate de specialişti şi să opteze pentru vaccinare.


„Nouă, corpului medical, ne este din ce în ce mai greu să facem faţă valului de îmbolnăviri de COVID-19 atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul nostru, al cadrelor medicale. Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum şi ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienţii COVID-19”, se spune în scrisoarea deschisă.

„Zi de zi asistăm la tragedii: pacienţi care mor, familii aflate în suferinţă, medici ajunşi la capătul puterilor, pacienţi şi cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale”.

Gradul scăzut de vaccinare reprezintă poate şi un eşec în privinţa încrederii care ar trebui să existe între populaţie şi corpul medical, arată reprezentanţii CMMB. Ei mai subliniază că se vor lupta pentru a reconstrui relaţia de încredere medic – pacient.

„Medicina este ştiinţă, iar ştiinţa înseamnă cercetare, schimb de experienţă, schimb de idei, discuţii pro şi contra,  pentru ca la final rezultatul să însemne binele comun. Astăzi, ştiinţa şi medicina bazată pe dovezi ne spun, inclusiv prin vocile forurilor internaţionale de referinţă în domeniul sănătăţii, că vaccinarea reprezintă unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cât mai eficientă a pandemiei de COVID-19.

DA, şi o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi.

DA, şi o persoană vaccinată poate dezvolta forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2.

DAR proporţia acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate faţă de cele nevaccinate”, se subliniază în document.

Medicii arată că informaţiile furnizate pacienţilor se bazează pe dovezile ştiinţifice existente în momentul comunicărilor.

„DA, suntem disperaţi, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienţi care mor în spitalele româneşti.

DA, suntem disperaţi pentru că oricât de multe eforturi am face, această boală parşivă ne ia pacienţi.

DA suntem disperaţi pentru că de multe ori suntem în faţa acestei boli dezarmaţi şi cu mâinile goale.

Şi DA, suntem disperaţi, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit:

Nu pot să respir... Nu sunt vaccinat...

Zilnic vorbim cu colegi care ne spun că nu ştiu ce să mai facă. Ne mor pacienţi tineri, ajung copii în secţiile de ATI, mor oameni cu comorbidităţi, mor oameni fără comorbidităţi”, continuă scrisoarea deschisă.

În acest moment de răscruce, doar un efort comun, al doctorilor şi al pacienţilor, poate duce la stoparea acestui val la pandemiei, se arată la finalul documentului semnat de prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, în numele Biroului Executiv al CMMR.

 

Medic