Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Consorţiul internaţional pentru infecţii respiratorii acute severe şi emergente (ISARIC) au anunţat lansarea unui proiect care constă în colectarea de date, pentru a înţelege mai bine caracteristicile cazurilor de COVID-19 de lungă durată. Acesta rămâne unul dintre cele mai puţin înţelese aspecte ale pandemiei.


Într-un comunicat transmis de OMS, reprezentanţii ISARIC au declarat că aceste cazuri de boală reprezintă o „criză globală emergentă în domeniul sănătăţii”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Se ştiu puţine lucruri despre motivele pentru care unele persoane, după ce trec prin faza acută a infecţiei, se refac cu greu şi suferă de simptome persistente, cum ar fi dificultăţi de respiraţie, oboseală extremă şi leziuni cerebrale, precum şi tulburări cardiace şi neurologice.

Deşi un „număr semnificativ” de persoane suferă de sindromul COVID lung, „informaţiile privind această boală sunt limitate şi se bazează pe un număr mic de pacienţi, urmăriţi pe termen scurt”, au spus specialiştii ISARIC.

Este nevoie de optimizarea şi standardizarea colectării şi comunicării datelor clinice între studii şi practica clinică, pentru această afecţiune, au adăugat ei.

Acest program de cercetare va începe cu un sondaj în rândul persoanelor care trăiesc cu simptomele COVID-19.

Aproape 205 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate de la izbucnirea epidemiei în China, în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP din surse oficiale.

Cifra reală, incluzând cazurile neînregistrate, este probabil mult mai mare, în timp ce numărul persoanelor care suferă de COVID-19 de lungă durată este necunoscut.

Reprezentanţii OMS au declarat săptămâna trecută că lucrează la dezvoltarea unor programe destinate recuperării persoanelor cu această formă de boală.

 

ORL