Compania Novartis, prin intermediul BIOME, reţeaua sa de centre de inovare, şi organizaţiile din reţeaua EIT Hub Israel şi EIT Health InnoStars şi-au unit forţele pentru a identifica, susţine şi valida noi soluţii digitale pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale din România şi întreaga Europă.


ChallengEIT este un program care îşi propune să identifice start-up-uri, spin-off-uri sau întreprinderi mici şi mijlocii care au soluţii funcţionale pe care doresc să le dezvolte şi să le introducă pe pieţele europene în care Novartis activează, se arată într-un comunicat.

În momentul de faţă, compania Novartis este prezentă în 34 de ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est şi în Israel, graţie centrului său de inovare – BIOME.

„ChallengEIT caută idei noi pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale oferite pacienţilor, prin acces optimizat la servicii de sănătate, diagnostic precis şi la timp şi un răspuns mai bun la tratament”, se precizează în document.

Până la 6 proiecte vor fi selectate în cadrul ChallengEIT, acestea urmând a participa la competiţia finală. Câştigătorul va fi anunţat la sfârşitul anului 2022, iar lansarea proiectului ar putea avea loc la începutul lui 2023.

Participanţii selectaţi vor beneficia de servicii personalizate, printre care se numără: conectare cu mentorii EIT şi Novartis, acces la reţeaua EIT de alumni şi date, cu rolul de a valida şi a îmbunătăţi conceptul, produsul şi soluţia de afaceri. Echipa câştigătoare va avea şansa de a obţine finanţare şi de a lucra cu BIOME pentru a-şi şlefui proiectul de tip proof of concept.

„Acesta este primul proiect de inovaţie digitală în domeniul sănătăţii dezvoltat între Israel şi regiunile Europei Centrale şi de Sud-Est, inclusiv România. Aplicând principiile open innovation, ne propunem să selectăm şi să validăm soluţii digitale ce pot îmbunătăţi serviciile de sănătate oferite pacienţilor. Idei inovatoare sunt peste tot; indiferent dacă s-au născut la Bucureşti, Praga, Varşovia, Atena sau Tel Aviv, iar noi avem instrumentele potrivite pentru a le găsi şi a le introduce pe piaţă, astfel încât oamenii să poată avea acces la inovaţie în mod egal”, a declarat Adi Barel, directorul EIT Hub în Israel.

Programul este deschis tuturor start-up-urilor, spin-off-urilor şi IMM-urilor care se pot înscrie aici până pe 15 august 2022. Proiectele depuse trebuie să răspundă uneia dintre următoarele patru provocări:

1. Schimbul de informaţii între medici (peer-to-peer) în mediul digital: cum se pot purta conversaţii în mediul online între medici din diferite ţări, cum se poate intensifica schimbul de experienţă şi cum se poate îmbunătăţi comunicarea cu privire la experienţă şi cazuistică în rândul profesioniştilor din domeniul sănătăţii, pentru a îmbunătăţi serviciile oferite pacienţilor.

2. Ghidarea pacientului în procesul de tratament: cum pot fi sprijiniţi pacienţii pentru a gestiona complexitatea bolii şi procedurile de tratament; cum pot fi îmbunătăţite rezultatele obţinute de pacienţi în urma unui management mai bun al planului de tratament, fără ca aceştia să apeleze la „Dr. Google”.

3. Medicină de precizie şi îngrijire personalizată: cum putem să anticipăm mai bine răspunsul la tratament şi să evaluăm profilurile de risc ale pacienţilor printr-o îngrijire personalizată, eficientă.

4. Provocarea EUnite Movement - Accesul la servicii medicale: solidaritatea este una dintre pietrele de temelie ale politicii UE în domeniul sănătăţii. Cum putem îmbunătăţi accesul la servicii medicale şi ce sprijin putem oferi la provocările apărute în contextul migraţiei, oferind acces eficient la cea mai bună îngrijire disponibilă, în special în perioade de criză.

„La Novartis, obiectivul nostru este acela de a contribui la reinventarea medicinei într-un mod activ. Ne aflăm într-un moment unic în care ştiinţa, tehnologia şi datele converg în moduri noi, palpitante pentru a ne ajuta nu numai să dezvoltăm noi medicamente şi să le aducem pe piaţă mai rapid, ci şi să lucrăm mai inteligent şi mai eficient, să oferim clienţilor o experienţă mai relevantă, cu rezultate mai bune pentru pacienţi. Ne dăm seama, însă, că nu putem şi nu vrem să facem asta de unii singuri. Drept urmare, suntem hotărâţi să colaborăm cu ecosistemul IT din întreaga lume pentru a accelera inovarea, astfel încât împreună să putem găsi noi modalităţi de a îmbunătăţi calitatea vieţii şi de a extinde viaţa pacienţilor prin valorificarea datelor digitale”, a declarat Tal Vardi, BIOME Lead pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

 


Farmacist