Publicaţia The Economist a găzduit un eveniment virtual, susţinut de compania bio-farmaceutică Takeda, intitulat „De la donator la pacient: soluţii pentru accesul sustenabil la plasmă”. Seminarul web a reunit un grup internaţional de experţi, care a examinat valoarea pe care terapiile derivate din plasmă o aduc pacienţilor europeni, societăţii şi economiei.


La seminar s-a discutat şi despre modul în care pot fi depăşite provocările reprezentate de asigurarea unei rezerve de plasmă necesare, raportat la nevoile clinice ale pacienţilor, se arată într-un comunicat.

La dezbateri a participat şi Julie Kim, preşedintele Diviziei de Terapii Derivate din Plasmă din cadrul Takeda. Experţii în domeniu au contribuit cu informaţii relevante privitoare privind procesul de colectare a plasmei şi de prelucrare a produselor derivate.

Una dintre cele mai importante companii de consultanţă economică din Europa, Copenhagen Economics, a publicat un raport despre „Impactul terapiilor derivate din plasmă în Europa: argumente economice şi de sănătate pentru asigurarea aprovizionării sustenabile”. Raportul, comandat de compania Takeda, arată că:

  • Terapiile derivate din plasmă sunt medicamente esenţiale, care salvează vieţi şi de care ar putea beneficia peste un milion de pacienţi din Europa cu boli rare;
  • Există riscul ca aprovizionarea cu plasmă să nu ţină pasul cu cererea tot mai mare de terapii derivate din plasmă. Europa se bazează în mare măsură pe plasma importată din SUA, motiv pentru care trebuie luate în considerare modalităţi alternative de a asigura o aprovizionare fiabilă cu plasmă în Europa;
  • Industria farmaceutică are un aport semnificativ în ceea ce priveşte sănătatea publică şi economia Europei, contribuind în fiecare an cu aproximativ 9,7 miliarde de euro. Beneficiul economic direct legat de producţia de terapii derivate din plasmă în Europa se ridică la peste 3,4 miliarde de euro.

„Pandemia de COVID-19 a dus la o conştientizare sporită a plasmei. Avem astfel o oportunitate unică de a stimula schimbările de politici publice în sensul creşterii colectării plasmei în întreaga Europă, inclusiv în România. Peste un milion de pacienţi din Europa suferă de una dintre cele 12 boli rare care pot fi tratate cu ajutorul terapiilor derivate din plasmă”, a declarat Cristina Barbu, Country Head Takeda România.

 

Oncolog