Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului de cazuri de melanom în rândul tinerilor şi recomandă precauţie în expunerea prelungită şi frecventă la soare fără protecţie adecvată.


Expunerea la radiaţiile UV în primii 15 ani de viaţă creşte considerabil în viitor riscul de a dezvolta cancer de piele. Medicii îndeamnă persoanele care observă modificări la nivelul pielii să meargă la medicul dermatolog pentru a depista din timp acest tip de cancer, se arată într-un comunicat al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

O persoană moare de cancer de piele la fiecare patru minute. Deşi melanomul reprezintă între 2-4% din toate cancerele de piele, această afecţiune este responsabilă pentru cele mai multe decese cauzate de cancerul de piele şi poate apărea la orice vârstă. 

Conform datelor ECIS (European Cancer Information System), în România, în 2022 au fost înregistrate peste 2.200 de cazuri noi de melanom.

Melanomul cutanat constituie o problemă importantă de sãnãtate publicã, întrucât, peste 25% din pacienţii cu acest diagnostic sunt deja în stadii avansate de boalã, se subliniază.

Prevenţia joacă un rol esenţial în combaterea melanomului. Peste 90% din cazurile de melanom sunt legate direct de expunerea la razele ultraviolete solare. Mai multe studii asociază apariţia melanomului cu istoricul de arsurilor solare.

„Expunerea la radiaţii ultraviolete, de la soare sau de la surse artificiale, precum solariile, este considerată un factor de risc de o amplitudine similară cu cea a riscului reprezentat de fumat pentru cancerul pulmonar”, afirmă Delia Nicoară, Public Health Specialist · Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.

Melanomul apare mai frecvent în familii cu istoric de melanom în rândul persoanelor cu ten deschis la culoare, ochi albaştri şi păr roşcat sau blond. Alţi factori de risc sunt stãrile de imunosupresie (precum infecţia cu HPV), prezenţa unor aluniţe atipice şi vârsta.





Oncolog