Din aceeași categorie
„În contextul scandului de la spitalul Sf. Pantelimon, noi, membrii Senatului Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), vă solicităm cu mult respect intervenţia Insitituţiei Avocatului Poporului, prin mijloace legale specifice, în următoarele subiecte care considerăm că sunt de domeniul drepturilor omului, a drepturilor cetăţeneşti”, se arată în scrisoarea publicată pe pagina de Facebook a prof. dr. Dorel Săndesc, prim-vicepreşedinte SRATI.
În scrisoarea adresată adresată doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului, se solicită următoarele:
-O analiză a felului în care a fost respectat dreptul la prezumţia de nevinovăţie al pesoanelor acuzate şi arestate în dosarul de la spitalul Sf. Pantelimon, drept prevăzut de Codul Penal din România, ca şi de alte documente juridice internaţionale dereferinţă, inclusiv Declaraţia Univesală a Drepturilor Omului.
-O analiză a necesităţii urgente de completare a vidului legislativ actual cu prevederi legate de îngrijirea pacienţilor la sfârşitul vieţii. „Precizăm, în acest context, că SRATI a propus din anul 2009 – în cadrul OMS 1500/ 2009 – aceste reglementări, după model european, dar un scandal mediatic în context politic a determinat scoaterea acestora din forma finală a Ordimului. Considerăm, deci, esenţială contribuţia dvs pentru a se realiza, în sfârşit, acest obiectiv a cărui necesitate este imperativă, pentru a asigura protecţia drepturilor pacienţilor şi a personalului medical şi a evita situaţii similare dramei prin care trecem în prezent”, se subliniază în document
-O analiză a necesităţii urgente a unei reglementări legale a obligativităţii prezenţei experţilor medicali de diferite specialităţi în cadrul comisiei de expertiză medico-legală, alături de experţii în Medicină Legală. „Lipsa acestei reglementări cu caracter de obligativitate ne situează ca o tristă excepţia de la situaţia pe plan european şi creează riscul ca rapoartele de expertiză să nu fie complete, având în vedere complexitatea fiecărei specialităţi medicale şi, practic, imposibilitatea ca o singură specialitate (Medicina Legală), să poată acoperi toate cunoştinţele şi expertiza celorlalte”, se arată în scrisoare.