Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, miercuri, la Agenţia Naţională de Integritate (ANI), o sesizare împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţinând că în declaraţia de avere a acestuia sunt nişte „cifre ciudate”.


„Pentru un bugetar care a lucrat doar la stat atât de mulţi ani nu se justifică sumele care apar în declaraţia de avere şi nu se prezintă acolo în detalii clare pentru public contractele de consultanţă pe care le-a avut domnul Rafila de-a lungul tipului”, a declarat Emanuel Ungureanu, citat de Agerpres.

El a adăugat că este cunoscută colaborarea din ultimii opt ani dintre Alexandru Rafila şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„S-a văzut aici şi prietenia dintre domnul Rafila şi această organizaţie, care s-a lăsat cu un contract de 21 de milioane de euro. ANI trebuie să verifice şi acest contract dintre domnul Rafila şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Eu am depus şi memorandumul dintre Ministerul Sănătăţii, condus de domnul Rafila, şi OMS, adică acel contract de 21 milioane şi ceva”, a mai spus deputatul -  care a subliniat că acel contract ar fi semnat doar de ministru, neexistând semnătura unor compartimente de specialitate din ministerul de resort.

Ar trebui verificate şi contractele de consultanţă pe care le-a avut ministrul Sănătăţii cu diferite instituţii sau cu companii din industria farmaceutică, a spus Emanuel Ungureanu.

„Trebuie să vedem dacă domnul ministru nu se află cumva în conflict de interese atunci când semnează anumite documente cu scurgere de bani publici către anumite instituţii, cu care el a avut relaţii de colaborare”, a explicat deputatul USR.

Săptămâna trecută, după ce Emanuel Ungureanu a anunţat că va sesiza ANI şi DNA pe motiv că ministrul Rafila se află într-un „grav conflict de interese”, prin semnarea unui contract pentru consultanţă cu OMS, Ministerul Sănătăţii a transmis o informare, precizând că utilizarea asistenţei tehnice furnizate de această organizaţie, de Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială, este recomandată pentru îndeplinirea reformelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

 



ORL