Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) anunţă alegerea Simonei Cocoş, director general Zentiva România şi Republica Moldova, în poziţia de preşedinte al organizaţiei.


Simona Cocoş are peste 25 de ani de experienţă în industria farmaceutică, se arată în comunicatul APMGR - asociaţie care reuneşte companiile producătoare de medicamente generice şi biosimilare prezente pe piaţa locală.

A absolvit Facultatea de Chimie, specialitatea inginerie chimică, şi deţine un MBA în Management şi Strategie. Activează în domeniul farma din 1995 şi a deţinut diverse funcţii în vânzări şi marketing, precum şi poziţii regionale în cadrul Zentiva. Din 2009 este director general al Zentiva România şi Moldova, iar din mai 2020 coordonează activitatea grupului de companii Zentiva în România şi Republica Moldova.

Simonei Cocoş îi revine responsabilitatea de a reprezenta producătorii de medicamente generice şi biosimilare în relaţia cu autorităţile, cu obiectivul declarat al APMGR de a susţine creşterea accesului la medicamente moderne şi eficiente pentru pacienţii români.

Ea preia mandatul de la Adrian Grecu, director general Viatris România, care a fost preşedinte APMGR timp de două mandate. Adrian Grecu va rămâne în board-ul APMGR.

„Utilizarea medicamentelor generice şi biosimilare permite tratarea unui număr mai mare de pacienţi, datorită preţului accesibil şi, de asemenea, eficientizarea bugetelor sistemului de sănătate”, a declarat Simona Cocoş. „Este o realitate faptul că îmbătrânirea demografică şi creşterea incidenţei bolilor cronice pune presiune pe resursele disponibile în sănătate. APMGR este o organizaţie importantă în România şi mă bucur să constat o deschidere mai mare a autorităţilor în a discuta şi a ţine cont de expertiza industriei. În acest mandat mi-am propus să continuăm discuţiile cu toţi factorii implicaţi în subiecte precum creşterea gradului de penetrare al genericelor şi biosimilarelor, prin politici şi măsuri care să conducă într-un orizont de timp mediu la alinierea cu alte ţări din Europa, scăderea taxei de clawback şi asigurarea unui mediu sustenabil pentru producătorii de generice şi biosimilare, toate acestea în beneficiul sistemului de sănătate românesc şi al milioanelor de pacienţi din România. Le mulţumesc lui Adrian Grecu, colegilor din board şi din asociaţie, pentru toate eforturile depuse în ultimii ani şi sunt convinsă că vom face echipa bună în continuare”, a mai adăugat nou preşedinte al APMGR.

Comisia Europeană, prin noua strategie farmaceutică, îşi propune să implementeze politici care să încurajeze competiţia creată de medicamentele generice şi biosimilare, simultan cu îndepărtarea barierelor care întârzie intrarea acestora pe piaţă şi utilizarea lor de către sistemele de sănătate. „România trebuie să se alinieze acestor politici pentru a putea asigura în continuare asistenţa medicală necesară milioanelor de pacienţi de astăzi şi din viitorul apropiat”, se precizează în comunicat.


ORL