Reprezentanţii Sindicatului Promedica atrag atenţia Ministrului Sănătăţii că problema plăţii corecte a gărzilor a rămas nerezolvată, în ciuda faptului că Sorina Pintea a declarat public că de la 1 ianuarie 2019 gărzile vor fi plătite conform legii.

„În legea 153, modificată de la 1 martie 2018, garda a fost plătită la nivelul salariului din ianuarie, situaţie cu care nu suntem de acord. Atunci autorităţile şi-au luat angajamentul că de la 1 ianuarie 2019 garda va fi plătită cu salariul pe care îl avem în acest moment, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Ne aflăm într-o situaţie complet anormală pentru că tariful orei de garda este jumătate din tariful orei din timpul zilei de lucru normale.”, scriu reprezentanţii Promedica pe site-ul sindicatului.

Tariful orei de gardă trebuie să fie plătit conform legii în vigoare

„Oricât am încerca să interpretăm legea sensul este clar, în sistemul public salariile angajaţilor nu sunt negociabile. Nu se poate ca doctorii angajaţi în sistemul public să nu aibă salariile la nivelul anului în care suntem şi să nu fie respectată legea încercând să se găsească tot felul de artificii”, atrage atenţia dr. Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica.

Această situaţie îi determină mai ales pe medicii tineri să nu fie atraşi să facă gărzi în sistemul de stat, explică reprezentanţii Promedica:

„Din această cauză mulţi pleacă în străinătate. Trebuie să ne gândim la fapul că mulţi dintre medicii tineri nu găsesc posturi să se angajeze după terminarea perioadei de pregătire, dar pot avea şansa de a face gărzi în spitalele de stat.”


Sursă: Sindicatul Promedica