Persoanele cu afecţiuni neurovasculare şi spinale, atât adulţi, cât şi copii, pot fi diagnosticate de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi cu ajutorul unui sistem angiografic unic în ţară.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, Lucian Eva, a declarat, pentru Agerpres, că sunt deja 70 de persoane pe o listă de aşteptare pentru a fi investigate cu ajutorul serioangiografului.

Echipamentul neurointervenţional Bi-Plan Infinix-i asigură calitatea optimă a imaginii, necesară în neurochirurgia intervenţională.

Lucian Eva a subliniat că sistemele Infinix permit o vizualizare excelentă a celor mai mici vase şi a dispozitivelor intervenţionale.

„Acest sistem robotizat din seria angiografiei biplane, recent achiziţionat, este unicul sistem de acest gen din România, este cel mai performant sistem din seria angiografiei biplan existente în lume, la ora actuală. Începând din luna august, va fi utilizat pentru rezolvarea pacienţilor cu patologii complexe, vasculare, la nivelul creierului şi măduvei spinării”, a adăugat Lucian Eva.

Potrivit managerului, aparatul asamblează mai multe imagini şi le reproduce într-una singură, pentru a permite o evaluare vizuală mai clară.

„Este un echipament care permite vizualizarea leziunilor vasculare cranio-cerebrale şi spinale din mai multe unghiuri simultan. În felul acesta creşte siguranţa, scade durata procedurii, pentru că nu mai trebuie să mişti tubul dintr-o parte în alta, şi scade şi cantitatea de radiaţii emise pentru diagnostic. De asemenea, expunerea la radiaţii scade atât pentru pacienţi, cât şi pentru staff-ul professional”, a explicat medicul primar Dobrin Nicolae.