Persoanele izolate la domiciliu în Bucureşti, în contextul infecţiilor cu noul tip de coronavirus, vor fi monitorizate cu ajutorul unor holtere care indică în timp real temperatura, frecvenţa cardiacă, frecvenţa respiratorie, electrocardiograma, dar şi locaţia pacientului. Acestea sunt posibile, în urma semnării, marţi, a unui Memorandum de către ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, şi primarul sectorului 1, Dan Tudorache.

„Este vorba despre o soluţie inovativă care se va aplică pentru prima dată în Europa în acest context. Scopul nostru, împreună cu domnul primar şi cu echipa medicală a centrului, de a monitoriza rapid toţi pacienţii din Bucureşti, care sunt în izolare la domiciliu pentru a preîntâmpina orice posibilă apariţie a infecţiei cu coronavirus şi a dezvoltării unor complicaţii aferente. Echipele de la Ambulanţa Bucureşti, împreună cu echipele noastre de la DSP, realizează în acest moment primele montări. Acest instrument medical ne va fi util şi pe terapia ulterioară a acestor pacienţi”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, la Centrul Multifuncţional Caraiman.

El a explicat că sistemul va monitoriza în timp real temperatura, frecvenţa cardiacă, frecvenţa respiratorie, electrocardiograma şi locaţia pacientului.

„Se montează la cei care sunt izolaţi la domiciliu. Evident că vom avea un ritm de montare. Sunt primele montări. La început, ritmul va fi mai lent, apoi se va accelera, vom aloca şi mai multe resurse pentru a putea acoperi rapid pe cei care sunt izolaţi în Bucureşti. Apoi, această procedură se va extinde şi la nivel national”, a explicat Costache.

Ministrul interimar a spus că pacientul va fi foarte bine monitorizat.

„Se face un acord, nimeni nu este monitorizat cu forţa, este pentru binele fiecăruia. Este o monitorizare medicală continuă, de cel mai înalt nivel, care se acordă gratuit. S-a realizat o conexiune securizată între acest centru şi Ministerul Sănătăţii. În MS am organizat în ultimele două săptămâni o cameră de comandă în care sunt centralizate toate aceste informaţii, precum şi informaţii de la nivelul tuturor spitalelor, DSP-urilor, în acest context. Se primesc (n.r. - datele trimise de holtere) şi în centrul medical (n.r. - Complexul Multifuncţional Caraiman) şi în Ministerul Sănătăţii”, a spus Victor Costache.

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a afirmat că sistemul şi holterele au fost achiziţionate iniţial pentru a monitoriza persoanele cu probleme cardiace.

„Astăzi semnăm Memorandumul între Primăria Sectorului 1 şi MS privind acest sistem de telemedicină care a fost implementat de mai puţin de o lună în sectorul 1. Deci noi l-am achiziţionat pentru persoanele cu probleme cardiace din sector, dar ulterior am aflat că se poate folosi şi cu rezultate foarte bune la monitorizarea persoanelor care sunt suspecte de coronavirus. Astăzi, semnăm acest memorandum. Aceste holtere le punem la dispoziţia MS”, a afirmat primarul.

El a spus că, în prezent, sunt 300 de holtere, urmând ca în maximum cinci zile să mai fie aduse alte 500.