Fost director la Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi deputat în Parlamentul European din partea Partidului Naţional Liberal, dr. Cristian Buşoi şi-a lansat joi, 2 noiembrie, cartea intitulată “Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă”.

Cartea, publicată la editura Adevărul, face o analiză a sistemului de sănătate din România începând cu anul 1990, pune în balanță sistemele occidentale și propune soluții concrete pentru îmbunătățitea sistemului medical actual, pe trei paliere: pacienți, medici, investiții.

“Pentru ca situația să se îmbunătățească, există câteva direcții de acțiune. Nu există o soluție magică. Astăzi, sistemul de sănătate românesc duce lipsă de o strategie şi de un pact pe care să le agreeze toată lumea şi pe care România să meargă înainte, indiferent de culoarea politică a Guvernului. Țările vest europene ale căror sisteme de sănătate le luăm ca reper reușesc să aibă performanțe nu doar datorită bugetelor și investițiilor pe care le fac, ci și pentru că și-au asumat cu mult curaj un plan și o strategie pe care le-au respectat indiferent de schimbările politice din sistem”, menţionează Cristian Bușoi, care mărturişeşte că a lucrat aproape doi ani la scrierea cărţii.

bucsoi carte 2


Cristian Bușoi a subliniat că România investește, astăzi, cel mai puțin în sănătate, în raport cu numărul de locuitori: doar 753euro/capita, comparativ cu Austria: 3673 euro/ capita sau Germania: 3613 euro/capita. Nici la procentul din PIB alocat Sătătății, România nu stă mai bine: țara noastră alocă doar 4%, în timp ce Olanda alocă 9,9%, Franța 9% și Germania 8,6%. Buşoi propune, printre altele, urmarea modelului sanitar francez şi migrarea de la taxa clawback spre contracte de tip control-cost-volum. Europarlamentarul recunoaşte că, acum, sistemul este unul subfinanţat, “destul de birocratic” şi aduce puţine satisfacţii actorilor principali.

”Ca învățătură a încercărilor noastre eșuate de a schimba sistemul și a unui experiment desfășurat în Statele Unite, sunt de părere că doar la început de mandat prezidențial și politic se pot schimba domenii precum sănătatea și învățământul. Sunt arii atât de sensibile și cu interese și rezistențe atât de mari, încât doar pe început de mandat există suficientă voință și putere politică pentru a schimba aceste lucruri”, declară prof. dr. Virgil Păunescu, fost consilier prezidenţial, prezent la evenimentul de lansare a cărţii, desfăşurat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare.

Academicianul Leon Dănăilă, prezent de asemenea la lansare, a recunoscut că este pro plecarea medicilor în străinătate pentru a se specializa, dar şi pentru întoarcerea acestora în țară.

Cristian Buşoi subliniază că are o mare încredere în Administrația Prezidențială a României și consideră că Președintele țării poate fi un pilon puternic în procesul de schimbare al sistemului de sănătate.