Secţiile externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa de boli infecţioase, dermatovenerologie şi pneumoftiziologie, care în ultimii doi ani au trecut prin lucrări de reabilitare termică, modernizare şi recompartimentare, au fost inaugurate sâmbătă, 12 februarie, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.


Proiectul a costat 3,2 milioane de euro, din care un milion de euro a fost asigurat din fonduri europene, pentru partea de reabilitare energetică, iar restul lucrărilor au fost suportate din fondurile Consiliului Judeţean, informează Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a explicat că, odată cu venirea pandemiei, proiectul care viza cele trei secţii externe a necesitat modificări, pentru a fi adaptat noilor realităţi, care impuneau crearea de culoare epidemiologice şi posibilitatea de izolare a pacienţilor.

„Împreună cu colegii mei de la spital, în special cu managerul Gabriel Lazany, şi cu colegii mei de la Consiliul Judeţean, am depus în urmă cu cinci ani un proiect pentru reabilitare energetică. Între timp, a venit pandemia, care ne-a învăţat că nu suntem pregătiţi, că nu avem culoare epidemiologice, că nu putem să facem izolare (...), lucruri care ne-au învăţat că trebuie să ne adaptăm”, a spus preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud.

Cele trei secţii au, în total, 105 paturi, dintre care 55 la boli infecţioase, iar zece dintre acestea pot fi transformate în paturi de ATI.

Saloanele sunt dotate cu aparatură pentru monitorizarea fiecărui pacient, cu sistem de alarmare a asistentului medical şi cu grup sanitar propriu, iar corpurile de clădire, care au o vechime de peste 130 de ani, au fost consolidate şi reabilitate.

Managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, a precizat că pacienţii cu COVID-19 vor fi trataţi, în perioada următoare, în aceste secţii reabilitate, pentru a degreva activitatea medicală din clădirea principală, cu excepţia cazurilor grave care necesită intubare, a celor care necesită intervenţii chirurgicale şi a femeilor care trebuie să nască.

Sursă foto: Facebook Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa

 

Medic